Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни стачки по британските летища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служителите на граничен контрол ще стачкуват в подължение на 8 дни по Коледа по редица основни летища, сред които "Хийтроу" и "Гетуик", съобщи синдикатът PCS, който защитава техните права.

Около 75% от персонала, който прави паспортните проверки, са членове на PCS. Около 1 000 служители на "Паспортен контрол" излизат на 8-дневна стачка от 23 декемви до Нова година на следните летища: Бирмингам, Кардиф, Глазгоу, лондонските "Хийтроу" - 2,3,4 и 5-и Терминал и "Гетуик", летищата в Манчестър и на пристанището Нюхевън.

От "Хийтроу" вече предупредиха, че проверките могат да отнемат повече време в дните на стачки.

Коледният период обичайно е много натоварен. Хиляди други обществени служители, включително изпитващите на шофьорските изпити по кормунаве, също ще предприемат стачни действия.

Генералният секретар на синдиката Марк Сервотка заяви, че „стачките ще ескалират, ако правителството не сложи пари на масата“.

Стачки в Министерството на труда и пенсиите и в Агенцията за магистралите вече са обявени. Сервотка отбеляза, че членовете на PCS нямат друга опция освен да стачкуват, защото в момента не се хранят пълноценно и не могат да се отопляват, поради бедността, в която живеят. Той каза, че е разговарял с министри от правителството, но те отказват да увеличат заплатите с 2%.

На пресконференция Сервотка заяви: „Министрите продължават да казват, че вратата им е отворена, но това е много странна врата, защото зад нея няма нищо“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна