Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Начев: Оставаме извън Шенген. Решението в известен смисъл е правилно

| обновено на 09.12.22 в 11:43
Снимка: архив

В Шенгенската зона от 1 януари ще бъде приета само Хърватия, а България и Румъния остават извън зоната без граничен контрол – това е резултатът от вчерашното гласуване в Съвета на министрите на правосъдието и на вътрешните работи от ЕС.

“Не съм изненадан, защото отдавна имаше политически знаци за това, че България за пореден път ще остане извън Шенген. Това решение в известен смисъл е правилно. Винаги тези решения са политически, когато са свързани с постигането на няколко критерия. Наблюдавали сме и преди това, по други поводи, когато една държава не е достатъчно подготвена, а е взето решение тя да се включи някъде, и обратното, когато тя смята, че е подготвена, а решението е против нея“, казва в ефира на “Нашият ден“ политологът Иван Начев и допълва:

“Това не е проблем на Съвета на министрите, нито да прехвърляме отговорността на този съвет, защото това е проблем на държавата, която е кандидатка в случая – България. Причините са две: едната е свързана с това, че България продължава да бъде в числото на най-слабо развитите държави в ЕС. Има проблеми не само с икономическата структура, но и със съдебната система, има проблеми и със сигурността. Това стана ясно по време на т.нар. "бежански поток".

Съвсем естествено е тези министри и тези наши партньорски държави да се съмняват в това, че България има и други проблеми. Преди всичко у нас широко се вихри корупция. Не знам кого изненадва този факт, след като самите ние си говорим често за тази тема. Става въпрос за злоупотреба с политическото доверие и политическото влияние. Когато политици от висок ранг си позволяват да дирижират други политици, или пък си позволяват да използват този свой ранг за постигане на еднократни цели. В момента няма правителство, а темата за корупцията отсъства, което е лош знак за нашите партньори“.

Рецептатата…

“Има две рецепти. Първата е лесна и проста, трябва съдебната система да започне да работи ефикасно – бързо и резултатно. Да има хора, които са обвинени в корупция, и хора, които са вкарани в затвора. Ако погледнем Хърватия, веднага ще видим, че там тези дела стигнаха до най-високо равнище в изпълнителната власт.

Втората рецепта е, че всички политически партии, които са представени в парламента, а и не само в парламента, трябва много ясно да заявят, че ще бъдат безкомпромисни в борбата с корупцията.

Това са два политически знака, които могат да бъдат дадени към нашите партньори. Но трябва да сме безкомпромисни не само на думи, но и на дела“, посочва още той.

Думите на служебния премиер за “реципрочна реакция“

“Това е политически некоректно изказване и не познава начина на действие и на структуриране на ЕС по една много проста причина, че Шенгенското пространство е пространство на свободи, което засяга преди всичко граждани. То премахва бариери пред тези политически свободи. Бидейки извън него, ние няма какво да направим, за да отговорим реципрочно“, коментира още Начев.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна