Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Гунев: В Шенген все още не са вдигнали някои вътрешни граници. Механизмът за солидарност не работи

Филип Гунев
Снимка: Силвия Великова

"Голяма част от страните все още не са вдигнали вътрешните си граници, които наложиха преди 5 години. Австрия, Германия, Франция все още правят вътрешни проверки по границите си, което е единият от аргументите на Австрия – Шенген не работи, няма смисъл да го разширяваме, след като няма да си вдигнем вътрешните проверки. Те продължават да правят проверки между Австрия, Унгария, Чехия."

Това каза пред БНР Филип Гунев, експерт по вътрешна сигурност, бивш заместник-министър на външните работи

Пускането на Хърватия има различни интерпретации и нюанси, там разменните монети са други, отбеляза Гунев.

Според него Европа има "шизофренно отношение" към някои практики по границите.

Част от причините Австрия да гласува срещу приемането на България и Румъния в Шенген е невъзможността вече 7 години да се уточни общата европейска политика спрямо бежанците, подчерта бившият заместник-министър.

"В началото имаше скандали. Не можеха да се разберат като дойдат в България на първа линия, как да се преразпределят вътре в Европа, квоти бяха определили. Този механизъм за солидарност така и не работи. Има шепа страни, които казват – не искаме да приемаме. Сегашният Дъблински регламент предвижда тези, които дойдат на първа линия, всичките да остават тук и ако отидат навътре в Европа, да ни ги връщат тук. От 17 000, минали през България, са ни върнали няколкостотин и това е от години. Тамошните съдилища решават, че няма да ги връщат. Тази система не работи", обясни Филип Гунев в предаването "Преди всички".

Относно аргументите на Нидерландия той заяви, че върховенството на правото не е реален такъв. За Гунев подобно обвързване е "неефективно и нищо не е променило за 15 години, откакто България влезе в ЕС".

Запитан защо Румъния е по-добре от нас, той посочи, че е "въпрос на възприятия, вътрешни нагласи и преценка на холандското правителство", защото по думите му особена разлика между двете страни по отношение на върховенството на закона и корупцията няма.

Трябва да се договорят съвместни мерки, които холандците да изтъкнат пред тяхната общественост, смята Филип Гунев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени