Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичаен театрален пърформанс

Интересен театрален експеримент под заглавие "Stable Genius. Процесът срещу драматургията" ще се състои в Гьоте-институт в три вечери – 9,12 и13 декември. Автор на текста е Александър Мануилов, режисьор Милена Станойевич. Участват актьорите Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин, а гостуващи са Валентин Ганев, Весела Казакова, Ива Тодорова. 

Пърформансът е на границата между класическия и експерименталния театър, а целта е да въвлече публиката в размисли по глобални теми като "цензурата и автоцензурата, нарастващия шовинизъм, хомофобия и расизъм, както и към нагласите към все по-закоравяващия изолационизъм спрямо различното и чуждото".

Необичайното е в случая е, че гостуващите актьори влизат в спектакъла, без да имат предварителна представа от текста и какво предстои на сцената. Така контактът между артисти и зрители ще провокира обсъждане на наболелите актуални въпроси на "универсалния и обединяващ език на сценичното изкуство", смятат авторите на пърформанса. 

Текстът на Александър Мануилов е създаден през 2020 г. по време на творческа резиденция в Akademie Schloss Solitude, Щутгарт. Номиниран е за наградите за драматургия на фестивала "Нова българска драма" в Шумен, 2020-2021 г. В Гьоте-институт е първото му представяне пред зрителите.

Чуйте Александър Мануилов.

Снимка – Гьоте-институт 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна