Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гълъб Донев: Да не се правят крайни оценки на решението на Нидерландия и Австрия да не ни подкрепят за Шенген

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Гълъб Донев препоръча да не се правят крайни оценки на решението на Нидерландия и Австрия с отказа за прием на България в Шенгентското пространство.

По време на изслушването му в парламента, поискано от "Продължаваме промяната", Донев уточни, че служебното правителство е положило всички усилия по пътя на България в Шенген.

Той отбеляза, че от началото на август досега са извършени две проверки на Европейската комисия, които са приключили с положителни доклади за страната ни.

Пред депутатите служебният премиер уточни:

"Ще следва да изчакаме провеждането на Европейския съвет на 15-и и 16-и декември, за да изясним дали ще бъде проведена дискусия по темата за Шенген и какво решение евентуално би могло да бъде взето по въпроса. Възможни са различни варианти. Засега успяхме да избегнем най-неблагоприятния и нашата обща задача сега е да успеем да постигнем възможно най-доброто за България. По същата причина ще бъда сдържан в коментарите относно позицията на Нидерландия и Австрия, които вносителите на искането за изслушване очакват от мен. Второ, бих искал за пореден път да подчертая, че критериите за присъединяване на нашата страна към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г.".

Премиерът Гълъб Донев се възпротиви на твърдения за провал на служебното правителство.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна