Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на авторския театър 2022

Снимка: @fatauthorstheatre

Второто издание на Фестивала на авторския театър ще се проведе от 16 до 18 декември в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Организатори са сдружение "Творци" и театър "Драмеди".

Създаденият през юни 2021 година театрален форум се организира с подкрепата на Националния фонд "Култура", Министерството на културата и Столичната община.

В програмата са включени шест авторски спектакъла на професионални частни и държавни театри от България и Северна Македония. Представленията са на Студиото за документален театър Vox Populi, Сатиричния театър "Алеко Константинов", Театър 199, театър "ПИ" (Скопие, Северна Македония), театър "Нюанси" (Троян), танцова компания "Атом", театър "Драмеди" и Playback театър "Тук и сега”. 

Всяка вечер ще има дискусии с публиката, с участието на артистите, където ще може да се задават въпроси, да се споделят впечатления и преживявания от спектаклите.

В рамките на фестивалната програма ще се проведат и пет уъркшопа – три за децата и младежите от София, Троян и Скопие, един – за хора с професионална ангажираност в областта на авторския театър, и един за зрителите от публиката, свързан с теми, изследващи процеса на създаване на авторски театър.

Ще се състоят и два уъркшопа на професионална тематика:

"Система за създаване на авторски спектакли на театър "ПИ", Скопие", воден от Златко Митрески, и "Вербатим и документален театър" – с Неда Соколовска от Студиото за документален театър Vox Populi.

Фестивалът предоставя пространство за две професионални дискусии на тема "Средства и методи на работа в авторския театър" и "Авторският театър и възможности за популяризирането му", с модератор Ованес Торосян. Дискусиите са с вход свободен и са отворени за театрали, които не са част от програмата или не са гости на фестивала, но искат да вземат участие в тях.

Фестивалът предоставя иновативен достъп на хора с увредено зрение и слух.

За незрящите хора това ще бъде чрез аудиоописание със специална техника, изпълнена от обучен артист, в партньорство със Съюза на слепите в България. За хората с увреден слух ще има жестов превод, в партньорство със Съюза на глухите в България, Академия "Наистина жестов език" и фондация "Чуй ме със сърцето".

Програмата на второто издание представи в "Артефир" режисьорката Цвета Балийска, директор на Фестивала на авторския театър, основател на театър "Драмеди” и председател на сдружение "Творци".

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени