Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За личните истории и дилетантите в спектакъла Burnout

Моноспектакъл Burnout
Снимка: @tatyanayolinska

На 19 декември от 19.30 ч. в новото пространство за независимо изкуство Yalta Art Room Татяна Йолинска  представя авторския си спектакъл "Burnout"В "Нашият ден“ актрисата, заедно с режисьора Ахмет Исмаил, разказва за границата на съзнанието, обществената и физическата, граница реално-нереално и живот-смърт, надежда-загуба. Моноспектакълът е  вдъхновен от лични истории. Сюжетът разказва за младо момиче, което се опитва да събере частите от себе си и да намери пътя си. Сценографията е дело на Доменика Тодорова, а композитор е Преслава Божидарова.

"Историите започват от ранна детска възраст, продължават през един прекрасен пубертет. Има и скорошни истории, свързани с моето професионално и личностно развитие. Въобще проследяват един дълъг диапазон от моя живот“, споделя Татяна Йолинска.

Режисьорът Ахмед Исмаил твърди, че текстът е прекрасен. Той не се занимава с някакво моментно състояние на Burnout. С това, че за някакъв период от време си много натоварен. Той се занимава с цялостно прегаряне на нашето поколение. Ние сме родени 1997-1998 г. и сме нито към едните, нито към другите. И сме в някакъв преход, в който разстоянието между поколението на родителите ни и нашето поколение е много голямо. Не толкова от годините, а от начин на възприемане на света.

Моноспектакълът има четири основни персонажа, които са архетипни, обединяващи образи, а действието се развива в неопределено време – сега, преди и винаги. Проблемите са проблеми на всеки един от нас. Минават през лутания, надежди, разочарования и изкупление. 

"Единият персонаж е тийнейджърката, другата е госпожа Excel – момичето, което винаги работи. Естествено алкохоличката и актрисата“, посочва Татяна Йолинска.

Персонажите са архетипни и обединяват образи, а действието се развива в неопределено време – сега, преди и винаги. Минават през лутания, надежди, разочарования и изкупление. За основа на пиесата се ползват текстове и на Чехов и Шекспир, които в хода на действието претърпяват тотална деформация.

Целия разговор с Татяна Йолинска и Ахмет Исмаил можете да чуете в звуковия файл.

Татяна Йолинска завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Ивайло Христов през 2021 г. Работи като ръководител на проекти, предимно в независимия културен сектор. Работи и с деца. Интересува се от художествено писане и фотография. Член е на Управителния съвет на сдружение "Суматоха 2021". Burnout е дебютното ѝ представление, с чийто текст участва в уъркшопа по драматургично писане на Деян Дуковски през 2022 г.

Ахмет Исмаил завършва актьорско майсторство за драматичен театър през 2021 г. в НАТФИЗ при проф. Ивайло Христов. Участва в постановките "Въпреки живота – всичко е любов”, "Суматоха" и др. Част от сдружението "Суматоха 2021". Вокалист и китарист е в рок групата "Мръсна приказка". Burnout e дебютът му като режисьор.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна