Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Панайотова е режисьор на пиесата по Тенеси Уилямс

"Пиеса за двама", страхът има граници

Премиерата е в Театър 199

Елена Панайотова
Снимка: Станислава Пирчева

"Пиеса за двама" е най-искрената пиеса на Тенеси Уилямс. Тя е биографична, героите са брат и сестра. Това е препратка, в която той дава платформа за сестра си, което я реабилитира във време, в което хората с панически страх били прибирани в клиника и диагностицирани като опасни за обществото. Това е платформа на всички страхове. Авторът я смята за най-красивата си пиеса след "Трамвай Желание". Сюжетът е много личен. Много поетичен текст и с много комедия". 

Това сподели пред Петър Волгин в предаването "12+3" режисьорът Елена Панайотова. Премиерата на "Пиеса за двама" е на 21 декември в Театър 199 в София. В ролите са Нона Йотова и Веселин Анчев. 

Пиесата в този си вариант се представя за първи път у нас. Уилямс я пише в продължение на 10 години в различни варианти. 

"Тенеси е дълбок познавач на човешката душа. Никога не го е било страх да погледне в най-тъмните ѝ части, но винаги дава решение как да се избавим от страха... Става въпрос за това до какво докарва една социална изолация човек, за страховете, в какви състояния можеш да изпаднеш. Има катарзис, през който героите се освобождават от страха. Началото на пиесата започва със "Страхът е безграничен, няма по-страшно чувство от страха", но завършва със "Страхът има граници и човек се освобождава от страха от способността си да бъде съпричастен с някой друг". 

"Много зрители днес ще приемат тази пиеса за загадка, но ще дойде ден, когато тя ще се превърне в разбираема за всеки в театралния салон". Тази увереност Тенеси Уилямс споделя през 1973 г. за "Пиеса за двама" и днес тя е категорично защитена в нашия театър от постановката на Елена Панайотова, дръзнала да посегне към енигматичната същност на този магнетичен текст по начин, по който той може силно да вълнува съвременния зрител. 

И всичко това става, разбира се, с помощта на мощната и смела интерпретация на двамата актьори – Нона Йотова и Веселин Анчев. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!