Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стъклената менажерия" с премиера във Велико Търново

7
Снимка: Валентин Русанов

"Стъклената менажерия" на Тенеси Уилямс влиза в репертоара на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Постановката по една от най-известните пиеси на големия американски драматург е дело на гост-режисьорката Надя Панчева.

Преводът е на проф. Евгения Панчева.


"В нашия прочит на "Стъклената менажерия" се изследват процесите на разпад на съзнанието на Том Уингфийлд, който се връща отново и отново, като в кошмарна травма, към последните дни от съжителството си с майка си Аманда и сестра си Лора. Опитвайки се да се справи с болезнените фрагменти на спомените си, той се врязва в миналото като бунтар, който непреодолимо се опитва да възстанови парчетата смисъл в съзнанието си, така че да успее да реабилитира чувството си за вина.
Сюжетът се оформя около подготовката и посещението в дома на Уингфийлдови на Джим - млад мъж, върху който всички надежди за светло бъдеще на семейството биват проектирани агресивно. Той обръща на 180 градуса едва крепящия се установен ред на семейството и изкарва от тях неподозирани ексцесии.
Сценичният образ е изграден около фрагментарни кутии, оформящи дом, но в този дом всичко е застинало и напомнящо на мъртво пространство.
В тези отломки живот Том се опитва да възстанови миналото, да промени един-единствен детайл, който да обърне хода на времето”, споделя преди премиерата помощник- режисьорът Лиляна Кехайова.

В представлението участват актьорите Стефка Златкова, Никол Бойчева, Боян Фърцов и Кирил Милушев. В спектакъла звучи и музика на живо, изпълнена от музиканти от театъра – Аспарух Бойлов (пиано), Анна Константинова (цигулка), Мая Георгиева (цигулка).


Сценографията и костюмите са дело на Ясмин Манделли.

Дизайнът на плаката е дело на Силвия Николова – третокурсничка в специалността "Графичен дизайн" на Факултета по изобразително изкуство във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", която е спечелила трета награда в конкурса за афиш, организиран от театъра и от катедрата по графичен дизайн и визуална комуникация.

Премиерата е на 21 декември.

Снимки: Валентин Русанов

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна