Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Петрова се превъплъщава в чиновника от "Дневникът на един луд"

Снимка: НБУ

Университетският театър на НБУ възобновява спектакъла "Дневникът на един луд" от Гогол с театрално предизвикателство – в главната роля влиза жена в лицето на Антоанета Петрова. Премиерата е тази вечер.

Актьорът Валентин Ганев, който режисира спектакъла, разказа пред БНР, че става дума за постановка, която е била "студентски опит" от края на миналия век.

"Направихме този спектакъл първо като учебна работа, след това Варненският театър ни подаде ръка и довършихме тази работа. Тя тогава го игра, спечели няколко награди, включително международна, в Беларус, на един фестивал на моноспектаклите. Сега се появи идеята да го качим отново на сцена."

В историята има и намесен текст от Наум Шопов, по който той е играл някога в драматизацията на повестта на Гогол.

"Харесва ми как някакви текстове пътуват през времето и се предават от ръка на ръка, едва ли не като апокрифи. Това заглавие е доста популярно, то се играе и от други колеги в София. Нашето предизвикателство беше как едно момиче, една жена може да се превъплъти в този образ на чиновник, на този малък Гоголев човек", отбеляза Валентин Ганев.

"На нас ни хрумна, че човекът, чиновникът, поставен в репресивна машина губи пол, губи възраст и се превръща в някакъв зеленчук, някакво тревопасно, което е подчинено и е функция на цялото, на всичко репресивно. И в желанието си да разкъса тази ципа, копнежът му за човешка топлина, любов, признание на човешките му достойнства е като че ли нашето театрално постижение и усилие", коментира Ганев в предаването "Хоризонт до обед".

"Изглежда този мегаломански бацил го има във всеки човек и колкото той е по-натискан, има опасност някъде да се прояви и то в уродливи форми", допълни актьорът и режисьор, който кани желаещите да видят спектакъла.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна