Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бевърли Хилс раздават престижните кинонагради "Златен глобус"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер е церемонията за кинонаградите „Златен глобус“ на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

През 2021 г. разследване на в. „Лос Анджелис таймс“ разкри, че организацията не е имала чернокожи журналисти в своите редици. Някои членове бяха обвинени за сексистки и расистки забележки и получаване на облаги от знаменитости и филмови студия.

Асоциацията въведе нови правила, според които сред приблизително 200 настоящи членове с право на глас близо 52% са расово и етнически разнообразни, а 10% от тях са чернокожи.

Комикът Джеръд Кармайкъл, който е чернокож, ще бъде водещ на тричасовата церемония, а Еди Мърфи ще получи отличие за цялостен принос.

Режисьорът Куентин Тарантино и актрисата Джейми Лий Къртис са сред водещите. Очаква се да присъстват номинираните за награди Брад Пит и Марго Роби с филма "Вавилон", Стивън Спилбърг и актьорският състав от „Семейство Фейбълман“, звездата от "Жената воин" Вайола Дейвис, режисьорът Джеймс Камерън и певицата Риана. Брендън Фрейзър, предложен за „Златен глобус” за главната си роля в „Китът“, каза, че няма да присъства, след като обвини бивш президент на асоциацията организатор, че го е опипвал.

„Аватар: Природата на водата“ на Джеймс Камерън и биографичният филм "Елвис" на Баз Лурман са сред претендентите за най-добър филм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна