Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Гундеров с награда "Алеко Константинов" за стендъп комедия

Снимка: kmeta.bg

На 13 януари, когато се навършват 160 години от рождението на Алеко Константинов, в Сатиричния театър, носещ неговото име, ще бъде особено празнично. От 11 часа там ще бъде връчена Наградата за драматургия на името на големия писател, която се присъжда за "Сатирична stand-up комедия". Неин носител е Николай Гундеров, отличен за пиесата "Клуб на пороците".

"Имам, нескромно казано, доста награди, но много се развълнувах за тази, първо, защото носи името на един от най-великите български, а бих казал и европейски писатели – Алеко Константинов, и второ, защото е посветена на жанра на комедията – изкуство, което не е особено добре, може би, оценено, но доста трудно. Защото не само за да разсмееш човек, но за да събудиш този "мост над пропастта", както аз наричам усмивката на един човек, е нещо трудно. За мен е особено голяма чест, зарадвах се като дете", сподели в "Артефир" Николай Гундеров.

Журито, отличило пиесата "Клуб на пороците", е в състав Калин Сърменов – председател, и членове Богдана Костуркова, Михаил Тазев и Николай Младенов.

Конкурсът е за непубликувани, непоставяни, неучаствали в други конкурси нови сатирични комедии. Наградата е 1500 лева, а Сатиричният театър ще постави наградената пиеса до една година след обявяването на наградите.

Николай Гундеров е завършил "Славянски филологии" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл "Леки четива" е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. За стихосбирката си "Синтаксис на грижите" е оценен като най-добър дебютант на "Южна пролет". Спектакълът му "Вернисаж" от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театрална академия DAMU, а през 2005 година на Международния студентски фестивал във Варшава е отличен с наградата за актьорско майсторство "Ян Кречмер" на Съюза на полските актьорски асоциации.

Работи като режисьор в България и в Чехия. В Сатиричния театър е режисирал спектаклите "Пациенти & клиенти" по Марк Камолети и "Детектор на лъжата" на Василий Сигарев, а също "Мъж на верижка" от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), "Вернисаж" от Вацлав Хавел (театър "Елиадовна книховна", Прага), "Рейс" по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), "Г-жа министершата" от Бранислав Нушич (Театър "Диск", Прага). Участва като актьор във филма на Иржи Менцел "Обслужвах английския крал". Съосновател е на театър Trifonoff & Gunderov.
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени