Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Димитрова, режисьор: За играта на въпроси и отговори между машина и човек

"Машините са кучки"- театрален спектакъл
Снимка: @36monkeys.org

"36 маймуни“ е организация за алтернативно изкуство и култура. Основната ни дейност е създаване на театрални спектакли, като търсенията ни са в областта на съвременната драматургия, на образователния театър, който съчетава наука и театър. Както и новите форми в театъра“.

Това заяви в интервю за БНР Гергана Димитрова, основател и председател на организацията за алтернативно изкуство и култура "36 маймуни“.

Нейната детска мечта е да прави филми за животни, но в десети клас се отказва от биологията, която много харесва. Решава, че може да се занимава и с хора и така стига до режисурата. Преводите от немски език на театрални пиеси са част от всекидневието ѝ. Но едновременно с това от 2008 г. тя е автор на театрални текстове.

"Работим заедно със Здрава Каменова от 2010 г. Написали сме заедно 8 пиеси и всичките са поставени под една ли друга форма“, споделя Гергана Димитрова.

"Машините са кучки" е спектакъл на Здрава Каменова и Гергана Димитрова, по идея на Иво Стаменов ОттО. Пиесата запознава зрителите с Герда, която точно днес е решила да поеме на път, да остави всичко, да се опита да стигне там, където мечтае. Единствените ѝ партньори в това пътешествие са машините, в чиито добри намерения и способност за емпатия човечеството отдавна се съмнява.

"Това, което се опитахме да направим, е да опитаме да погледнем хората през очите на машините. Получава се много забавно, като се насложат тези два погледа на една жена, която се опитва да се оправи с GPS-а, с развалената си кола и асистента в телефона ѝ“, казва още режисьорката.

На 9 февруари 2023 г. в Сити марк център за изкуство, София, зрителите могат да видят театралния спектакъл "Машините са кучки“. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени