Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Иван Митев за историята на българския театър

2
Иван Митев, актьор от Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново
Снимка: Личен архив

"Идеята да напиша историята на българския театър дойде, когато имаше опит да се закрие Търновския драматичен театър през 1998 г. И така аз от 12 години започнах да пиша за театъра", разказа пред "Нощен Хоризонт" Иван Митев, актьор от Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново.

Той издава четири книги, свързани с историята на театъра в града.

Личен архив

"Първата е - "Театърът, наречен надежда" и е свързана със създаването на търновското читалище и обхваща периода до 1970 година.

Във втората книга са включени биографии и снимки на личности от театралния свят до 1970 година, третата книга се нарича - "Театърът, наречен Кисимов" - тя от 1970 година до наши дни, а четвъртата е "Театрални мигове от вечността" и в нея са събрани биографии на всички преминали през Велико Търново творци от всички видове изкуство.

"Освен това съм дигитализирал 40 хиляди снимки, програми, плакати и афиши от историята на Търновския театър. Този архив се събра след много усилия, със свързването ми с родственици на театрални дейци.

Целият дигитален архив е 360 гигабайта и вече е дарен на БАН, на НАТФИЗ, на Държавния архив, на Регионалния исторически музей, като правата за следващи издания на тези книги съм предоставил на Търновския театър", каза още Иван Митев.

Той благодари на хората, които са му помогнали за книгите, много от тях дори безплатно, община Велико Търново, както и неизвестни дарители на парите за издаването на книгите. Парите са отивали само към издателите, а книггите не се продават, те се подаряват, това беше условието ми.

Митев работи в момента върху своя книга - "Случайни драсканици", която е посветена на театъра и колегите, и приятелите на актьора.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна