Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисциплинарната комисия към Руската антидопингова агенция е оправда Камила Валиева

Камила Валиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дисциплинарният комитет на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) обяви Камила Валиева за невинна за употребата на забранения триметазидин.

През ноември 2022-а Международната антидопингова агенция (WADA) съобщи, че ще иска наказание от 4 години забрана за участие в състезания за рускинята, както и анулиране на резултата на тима на Русия от олимпиадата в Пекин през февруари миналата година. Както е известно, информацията за положителната проба излезе след края на отборното състезание в Китай, което Русия с Валиева в състава спечели. Заради казуса обаче и досега няма решение за окончателното класиране в това състезание.

Компромисно Камила бе допусната до участие в индивидуалния турнир в Пекин, защото заради 15-годишната си възраст попада под специални правила за непълнолетни спортисти. В това състезание тя завърши четвърта и затова разпределението на медалите е окончателно. 

Пробата, дала положителен резултат за триметазидин, бе взета на Валиева на 25 декември 2021 година по време на първенството на Русия, на което тя стана шампионка. След това спечели и титлата на европейското при жените през януари 2022-а, преди да отиде в Пекин.

Решението за наказанието на Камила трябва да вземе Международния арбитражен съд, към който WADA изпрати документацията по случая, и от който поиска назанието от 4 години. Всичко това се случи след отварянето и на контролната "Б" проба, която потвърди наличието на забранения препарат.

Междувременно от РУСАДА обявиха, че днешното решение на Дисциплинарната комисия ще доведе до отнемане от Валиева на шампионската й титла на Русия. Така би следвало за златна медалистка да се смята Александра Трусова (спечелила среброто в Пекин при жените), а за втора Анна Шчербакова (олимпийска шампионка). Бронзовият медал от руския шампионат през декември 2021-а би бил за Аделия Петросян.

На практика след месец ще стане 1 година, откакто руските състезатели са отстранени от международни състезания, което е санкция за войната срещу Украйна. Така Валиева участва само на вътрешни турнири 



По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени