Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Николов е най-добър млад спортист на България

Снимка: LUBE Volley

Волейболистът на италианския Кучине Лубе Чивитанова Александър Николов бе определен за "Най-добър млад спортист" на България за 2022 година в 11-ото издание на анкетата на специализирания сайт Viasport.bg сред спортните журналисти в страната.

Николов, който наскоро навърши 19 години, е част от мъжкия национален отбор на България, както и от юношеските формации на тима. През 2022 година той завоюва сребърен медал от европейския младежки олимпийски фестивал в Словакия, златен от Балканиадата в Албания и бронзов от европейското първенство за мъже до 20 години в Италия. Той беше определен и за "Новобранец на годината" в Колежанското първенство на САЩ, където игра до април месец миналата година.

Николов получи 917 точки в класацията на спортните журналисти и изпревари със 180 точки гимнастичката Стилияна Николова, която бе класирана на второ място. 17-годишната Николова взе сребърни медали на обръч, бухалки и лента и бронз в многобоя на световното първенство за жени в София. Тя си осигури и квота за Олимпийските игри в Париж догодина, а освен това взе и бронзов медал в многобоя на европейското първенство за жени в Тел Авив, Израел.

На трето място се класира лекоатлетката Пламена Микова. 18-годишната Миткова спечели световната титла на скок дължина на първенството за мъже и жени до 20 години в Кали, Колумбия. Миткова събра 671 точки.

"Цар футбол" остана представен от двама млади български играчи. На четвърто място е нападателят на италианския Интер Никола Илиев, а шести се нареди централният защитник на испанския Барселона Мартин Георгиев. Място между двамата зае състезателят на висок и на дълъг скок Божидар Саръбоюков. 

С двамата представители в топ 10 е и плуването, като осми е Даниел Нанков, а десети е Петър Мицин. Най-младият представител в класацията - 14-годишният тенисист Иван Иванов, е седми, а девети е боксьорът Радослав Росенов.

Изненадващо сред десетимата най-добри млади български спортисти място не намери автомобилният състезател Никола Цолов. 15-годишният Цолов стана шампион на испанската Формула 4, а от новия сезон ще бъде първият българин, който кара във Формула 3.

Заради различни ангажименти, свързани с образованието им или подготовката за предстоящи състезания, голяма част от наградените не успяха да присъстват на церемонията, а наградите им получиха техни роднини или техните треньори.

Отличието на победителя Александър Николов взе неговия баща и бивш български национал Владимир Николов.

"Благодаря за наградата и за признанието, но най-вече благодаря на организаторите за усилията, които полагат, за да оценят младите спортисти. Това е нещо, което във волейбола и конкретно в нашия клуб Левски сме разбрали. Сега е моментът да благодаря на тези млади момчета за усилията, които полагат. Да, Алекс е мое дете, но той е първият продукт на школата на Левски и се надявам, че заедно с тези младежи, които бяха на тази сцена преди малко, в следващите години ще успеем да се класираме на Олимпиада и да завоюваме медали", каза Владимир Николов.

Наградата на волейболиста бе дадена лично от служебния министър на спорта Весела Лечева, която специално благодари на треньорите за работата им с подрастващите.

По време на церемонията, която се проведе в Частно училище "Свети Георги" в столицата, бяха връчени и две специални награди. Първата, за баскетболно вдъхновение на името на Спас Натов, беше връчена на дългогодишната треньорка в клуб БУБА Баскет Емилия Кръстева, а втората - за "Воля за победата" бе дадена на Радена Ангелова, шампионка в различни дисциплини на Спешъл Олимпикс.


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна