Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградата "Алеко Константинов" получи стендъп комедията "Клуб на пороците"

Николай Гундеров : Жвеем във време, в което истинските добродетели са потиснати, а пороците са извисени

Калин Сърменов
Снимка: Личен архив

"Клуб на пороците“ е името на пиесата, която е победител в конкурса за стендъп комедия на Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Неин автор е режисьорът Николай Гундеров.

Конкурсът беше обявен преди година – за непубликувани, непоставяни и неучаствали в други подобни надпревари нови сатирични комедии.

Наградата е 1 500 лева, а Сатирата ще постави наградената пиеса през есента на 2023-та година.

"„Клуб на пороците“ ще може да се гледа на сцена „Комеди бар“ – едно сравнително ново пространство, съществуващо вече няколко години, което обаче екипа на театъра успешно разработи. Там се поставят специфични текстове, каза в "Закуска на тревата" директорът Калин Сърменов.
Сатиричен театър „Алеко Константинов“
По думите му те са постигнали целта си - да дадат  възможност на пишещите хора в Българи да разберат, че това тяхното усилие може да се превърне в професия:

"Работата с думите е сложен процес, един мой герой дори казва - за да станеш драматург, трябва да напишеш поне 20 пиеси и то една след друга и ако 21 - та стигне до премиера, трябва да си доволен. Сатиричният театър е пространство, което помага на пишещите хора да разберат могат ли да се издържат с това занимание.

Разказите отговарят на театралните изисквания, а в същото време са отворени към публиката, към времето - затова и направихме този конкурс за стендъп. Така е в Сатиричният театър - имаме своя стил и хората това са го видели.
Радвам се, че грамотата получава пиесата на Гундеров - "Клуб на пороците" - веднага се вижда, че той е започнал да мисли в емоционалната страна, която ние тук в театъра търсим", поясни още за БНР Калин Сърменов.
Николай Гундеров

Авторът на пиесата „Клуб на пороците“ Николай Гундеров казва, че това е текст за един човек, който се опитва да остане такъв. Тя е за един добър млад актьор, който има голям комичен талант и навсякъде печели публиката.

"Това е разказ за актьор, който сменя своето поприще с друго, което му е много чуждо, но остава талантлив и запазва човека в себе си. Това е история и за театъра, и за човешките отношения. Това не е пиеса за осмиване на пороците, а за оплакване на добродетелите. Защото живеем във време, в което истинските добродетели са потиснати, а пороците са извисени, разказа пред БНР Гундеров. 

"Благодаря на тригодишният ми син, че изтри 10 страници, докато пишех пиесата, което я направи по-кратка...Той ме прави много спокоен, защото когато едно тригодишно дете ти каже  - "Няма страшно" и "Сега вече ясен ли съм?", аз наистина ставам много спокоен... Багодаря и на жена си, че не искаше да я включвам като главна героиня в пиесата, защото и обясних, че става дума за комедия, не за драма, благодаря и на хората без чувство за хумор, защото те са най-смешните герои в тази пиеса", каза още в "Закуска на тревата" Николай Гундеров.


Още по темата в звуковия файл.


Николай Павлов Гундеров е роден през 1974 г. Завършва славянски филологии в Софийския университет, а след това режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Авторският му спектакъл "Леки четива" е оценен от Международната академия за изкуства в Париж и представен в редица европейски столици. За стихосбирката си "Синтаксис на грижите" е оценен като най-добър дебютант на "Южна пролет". Спектакълът му "Вернисаж" от Вацлав Хавел получава наградата за режисура на чешката театралната академия DAMU, а през 2005 г. на Международния студентски фестивал във Варшава взима наградата за актьорско майсторство "Ян Кречмер" на Съюза на полските актьорски асоциации.

В Сатирата е режисирал спектаклите "Пациенти & клиенти" по Марк Камолети в "Детектор на лъжата" на Василий Сигарев (Сатиричен театър, София), а също  "Мъж на верижка" от Ж. Фейдо (Жижковски театър, Прага), "Вернисаж" от Вацлав Хавел (театър "Елиадовна книховна", Прага), "Рейс" по Станислав Стратиев (НАТФИЗ, София), "Г-жа министершата" от Бранислав Нушич (Театър "Диск"”, Прага). Участва като актьор във филма на Иржи Менцел “Обслужвах английския крал”. Съосновател е на театър Trifonoff & Gunderov. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени