Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен откриват изложба в памет на акад. Светлин Русев

Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен откриват изложба, посветена на 90 години от рождението на акад. Светлин Русев. Това е първата от поредица инициативи, посветени на големия художник, който направи безценно дарение на родния си град от над 400 шедьоври на българското и световното изкуство, представено в галерия "Колекция Светлин Русев".

Първата изложба, която се открива тази вечер от 17.30 часа в Арт Център Плевен, е от частната колекция на Васил Илиев. Галеристката Светла Тончева заяви:

"Той е една личност, която не щади сили и е трудно да се говори за него в минало време. Казват, че времето е враг на човека, но то е милостиво към дарените с талант, към творците, към тяхното пространство. /.../ Делата на този художник, на този общественик, учител на едно цяло поколение творци, отдавна дават свои плодове. Негова в голяма степен е и заслугата фондът на Художествения музей, галерията "Илия Бешков", да притежава една многопластова, разнопосочна, забележително многобройна съвкупност от произведения на изящното изкуство. Днес представяме една извадка от неговото творческо наследство, благодарение на Васил Илиев".


Благодарни сме и на съдбата, че творец от такъв ранг е от нашия град и именно тук е оставил значимо творческо наследство, каза Тончева. Тя добави, че изложбата показва 68 творби, рисувани в последните 10 години от живота му.  


Точно на рождената дата - 14 юни, ще бъде открита експозиция с негови творби. Цвета Кацарова, директор на ХГ "Илия Бешков", каза:

"Ще извадим негови неща от фонда на галерията, които не са в постоянната експозиция и традиционно не могат да се видят".

Снимки: Латинка Светозарова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна