Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Урумов за премиерния спектакъл "Юн Габриел Боркман"

"Юн Габриел Боркман" е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Преводът от английски, сценичната редакция и постановката по пиесата на големия норвежки драматург Хенрик Ибсен са на режисьора Пламен Марков.

За главната роля е поканен актьорът Николай Урумов.

"Неслучайно съм взел за ролята на банкера Боркман комедиант като Николай Урумов, който обаче може да играе и трагически роли. Тук аз искам от него да намери една фина междинна степен между трагичната и комичната гротеска", казва режисьорът Пламен Марков.

"Боркман е идеалист, един безумен мечтател. Дори, отстрани погледнат, може в очите на някои да излезе, че е мегаломански мечтател дори. Но за мен той е чист човек, не е користен, не е меркантилен – мечтата му е да направи всички хора богати и щастливи. И в името на тази мечта той жертва любовта си, жертва семейството си, жертва приятелите си, жертва всичко, всичко, което има, свободата си дори", сподели в "Артефир" актьорът Николай Урумов.


С какво му е близък този персонаж

"Със следването на някаква кауза, която винаги ме е водила, когато съм се занимавал с театър. Стремял съм се да не правя театър за самия театър, а да има някаква кауза и позиция, зад която да съм застанал и да отстоявам. Точно такъв е и Боркман – отстоява до последно своята кауза. Друг е въпросът с какъв финал завършва неговата кауза."


В представлението участват още актьорите Милена Кънева, Теодор Каракачанов, Биляна Стоева, Христина Джурова, Михаил Мутафов, Мелин Ердинч, Миглена Везирова.

Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова, музика – Калин Николов.

Премиерните представления са на 17 и 18 януари.


По публикацията работи: Росица Михова

Най-четени