Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дневник от войната" от Силвия Станоева

Моноспектакълът на младата актриса ще се играе за първи път в Рим

Снимка: личен архив

"Дневник от войната" е 75-сет минутен моноспектакъл на Силвия Станоева. Младата независима актриса го подготвя след първия си моноспектакъл "33", който играе през октомври 2021 година в София.

Пиесата разказва за любовта на една жена, която живее в Париж по времето на Втората световна война и окупацията на града от нацистите. Елена Мосие е в началото на житейския си път и огромното ѝ желание за "спасението" на живота и преодоляването на привидно непреодолимата опасност я тласкат към безразсъдни действия в подкрепа на страдащите с нея съграждани.

В центъра на действието е любовта на героинята с Гаспар, чийто образ е вдъхновен от френския актьор Гаспар Юлиел, който умира няколко месеца слез идеята за спектакъла в ски инцидент край Гренобъл.

Гаспар умира и в пиесата. Елена Мосие доживява до 75-годишна възраст. и написва книга "Дневник от войната", която друга млада българка – Елена Панайотова, намира при разпродажбата на къща в Ротердам. Двете жени като че ли са в диалог една с друга, осмисляйки миналото, възможното бъдеще и личната си болка от загубата на любовта. Обединени са от желанието си и силата да се преодолеят болката и да се преборят за правото си на живот, с който да оставят нещо смислено, защото всичко, което имаме е заради усилията на някой друг от миналото.

В спектакъла Силвия Станоева изпълнява ролите на двете героини – Елена Мосие и Елена Панайотова. Сценографията е семпла, но емоцията и атмосферата ще са подсилени от черно-бели видеа, създадени специално за спектакъла от Момчил Алексиев – сценограф, режисьор и Vr-артист.

"Дневник от войната" е спектакъл за човешката сила и воля, провокирани до краен предел в ситуацията на война. Спектакъл за отговорността ни към живота, за честта и смелостта. Това е разказ за любовта, която може да бъде много красива, и която в крайна сметка носи мира и щастието. Личното пътуване и трансформацията на една жена, но и послание за всички хора, защото "войната е в нас". Съществува невидима стена, заливат ни "бомбите  на практичността", а свободата не е подарена, тя винаги трябва да се извоюва.", споделя актрисата Силвия Станоева.

Спектакълът е актуален, заради настоящите военни конфликти в Европа и насилието над жените в различни точки на света.

"Дневник от войната" е подкрепен от Българския културен институт в Рим и ще има своята първа среща с публиката – българската общност в Италия, на 21 януари в студио "Арго" в Трастевере. Амбицията на актрисата е да готовият спектакъл да се реализира и пред други български аудитории в Европа и най-вече в Париж, тъй като текстът е свързан с града и с френската история и култура.

Силвия Станоева е дипломирана актриса, позната на българската публика от редица театрални спектакли и филмови сериали. Тя е носителка на наградата "ИКАР" за дебют през 2013 година, съвместно с Иво Желев за спектакъла на Касиел Ноа Ашер "Клер, Мадам, Соланж" и с номинация наградата на фондация "Стоян Камбарев". През 2021 година реализира първия си моноспектакъл "33", подкрепен от фондациите "Етюд" и "Стоян Камбарев". От май 2022 година актрисата живее в Рим, където работи с известната "треньорка" на актьори Дорис вон Тури.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна