Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Български министър-председател е излъгал българското общество, българските институции и това минава за нормално, а в очите на някои хора е голям героизъм"

Явор Дачков: Играта на Борисов е да отлепи ДБ от ПП и да ги привлече, за да ги претопи

"Само "Възраждане" не е под американско командване, защото все още не са големи"

Явор Дачков
Снимка: Борислава Борисова

На когото и да беше дал президентът мандата, резултатът щеше да бъде същият.

Това мнение изрази пред БНР журналистът Явор Дачков.

"Техните избиратели са си твърди техни поддръжници. По-смешното в тази история, то е като с оръжията - всички знаеха, че няма да има кабинет и всичко това беше един театър, за да могат политическите сили да си конфигурират. Всичко това се прави с оглед на местните избори. Големите играчи на тях, които имат голям залог – ГЕРБ от една страна, и ПП и ДБ от друга, имат много по-големи залози за тези избори. В зависимост от конфигурацията, която ще се състави при едно правителство, е много важно как ще се отиде на местни избори", коментира Дачков политическата развръзка на финала на 48-ия парламент.

Запитан дали вчерашната лидерска среща е очертала бъдеща формула за управление, журналистът отговори, че през пролетта нещата няма да са по-различни от днес. Местните избори са през есента и "Борисов не би се хванал на такава открита коалиция, изолирайки ДБ и ПП", отбеляза той.

"Цялата му игра е да отлепи ДБ от ПП и да привлече едните към себе си, за да ги претопи. И след изборите през април може да няма правителство, може да остане служебно правителство още време и изборите да се съчетаят заедно с местните през октомври-ноември."

Бойко Борисов  Снимка: БГНЕС

Не трябва да се подценява обединението между ДБ и ПП, каза още Дачков.

"Тази коалиция има потенциал да спечели изборите, но по-скоро ГЕРБ ще спечели. Който и да спечели, няма да може да направи правителство сам. По-интересно е обединението от гледна точка на битка за София. ДБ и Промяната почти сигурно ще спечелят София, ако се явят с един кандидат и ако се разберат с Борис Бонев."

Ако Промяната вземат няколко големи града, те могат да се стабилизират като партия за следващия политически цикъл, посочи той.

"Но ако Борисов успее да си изиграе добре картите, да ги прикотква, за да ги стопи и раздели, те ще си отидат, както днес възкръсналото НДСВ."

Костадин Костадинов с част от парламентарната група на партията в 48-ото НС  Снимка: БГНЕС

"Сега, в целия този букет, само "Възраждане" не е все още под американско командване, защото все още не са големи. Когато станат големи, за да правят коалиции и влязат в играта, ще трябва да се съобразяват, това е неминуемо. Ако Костадин Костадинов иска да влезе трайно в политиката и да има някакво влияние, ще направи този компромис, рано или късно. Всеки го прави, защото иначе е извън играта. България е в обвързаности, които няма как да бъдат прекъснати или скъсани. (…) "Възраждане" все още стои отвън и ще набира сила", заяви Дачков.

"Тази статия е очевидно платен пиар, писан от кръговете около Кирил и Асен, тя е българска", смята Дачков за статията на "Ди Велт", която описва как страната ни е помагала на Украйна с оръжие през 2022 г.

"Откога продажбата на оръжие е спасяване на някого или помощ за някого?"

Кирил Петков и Асен Василев  Снимка: БГНЕС

"Всички знаехме и това беше очевидно. Ние виждахме колоните към Румъния с танкове и бронетранспортьори, виждахме самолетите, които кацаха. Това не е новина. Това е опит на Кирил и Асен, ударени по американска линия, да кажат на техните партньори – ето, ние сме най-големите атлантици. Това е много грозно. Излиза, че български министър-председател е излъгал българското общество, българските институции, лъгал е българския парламент и това минава за нещо нормално, а в очите на някои хора – голям героизъм", изтъкна журналистът.

Според него САЩ употребяват украинското население за собствени цели.

"За Украйна нещата вървят зле чисто военно, Русия настъпва, Украйна не  е спасена, не е спечелила, тя е загубила територия колкото България. Връщат малки позиции. Крайно време е двете страни да седнат на масата за преговори и да се разберат. Само че това не го искат американците, които абсолютно цинично използват украинския народ като пушечно месо и обричат тази страна на абсолютна гибел. (…) Какво спасение има тук? Какъв спасител е Кирил Петков и въобще кой брои Кирил Петков за някакъв фактор в международната политика?"

"Тъжната истина е, че България не е независима страна. Тя се командва предимно от американското посолство, което е много грозно, но е факт. От друга гледна точка и Германия се командва по същия начин. Америка ѝ взриви газопреносната мрежа "Северен поток" и те не гъкнаха. Това е голям проблем за Европа по принцип."

В български медии могат да се чуят много по-критични оценки, отколкото в големи западни медии. Неолибералният мейнстрийм е близо до фашизма или до комунизма като цензура, посочи Явор Дачков в предаването "Политически НЕкоректно".

"Излезе във Fox News новината, че Джордж Сорос е дал около 184 милиона само в последните 2-3 години за журналисти от CNN, за 250 други медии по света, но когато това го прави Сорос, няма нищо нередно. Когато ти се опиташ да кажеш, че има и друга гледна точка, освен неолибералната, ти казват – няма такова нещо."

"В момента в западните медии цари абсолютна цензура по отношение на Русия, Украйна, Зелена сделка, джендър и прочие неща. Тотална цензура, уволняват се журналисти за невинни туитове, които намекват, че може би има два пола. Тук все още е хлабаво. Най-притеснителното е, че в СЕМ един член – г-жа Пролет Велкова, тя ме потресе в едно изслушване, като каза, че за Русия и Украйна не може да има друга гледна точка, освен тази на Украйна. Не може да си регулаторен орган и да казваш – други гледни точки няма, има само нашата. Това е голям проблем", допълни Дачков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна