Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица "Моментна снимка" с Майя Праматарова и приятели за световното изкуство

"Хоро" по Антон Страшимиров в Народния театър "Иван Вазов"

Втора премиера от платформата "Театър Плюс"

Снимка: Майя Праматарова

В поредицата "Моментна снимка" представяме втория проект от новата платформа "Театър Плюс" – платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър.

Второто заглавие е "Хоро" по Антон Страшимиров – спектакъл, който ще се играе на Камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов".

Първата постановка на Антон Страшимиров в Народния театър е през 1907-ма година, когато се играе "Свекърва" – най-често поставяно заглавие на автора на сцената на театъра, наред с "Вампир".

"Хоро" ще се играе за първи път в Народния театър. Сценичната версия е на режисьора Василена Радева, която още от студентските си години задълбочено работи върху поетиката на Страшимиров. В екипа на спектакъла са сценографите – Борис Далчев и Дарена Донева, композиторът Драгомир Йосифов, хореографът Марион Дърова, видеографът Михаела Добрева и драматургът Майя Праматарова.

Впечатляващ е и актьорският състав – Снежина Петрова, Стелиан Радев, Валентин Танев, Ненчо Костов, Елена Иванова, Цветан Алексиев, Павлин Петрунов, Вяра Табакова, Деница Даринова и Явор Вълканов.

Образователните модули със студенти са важна част от процеса на платформата "Театър Плюс". Наред със студентите, сред първата публика на представлението са преподаватели и членове на клуба"Артисти със сребро в косите".

Премиерните спектакли са на 31 януари и 1 февруари 2023 година на Камерната сцена на Народния театър.

За традициите при интерпретацията на "Хоро" на Страшимиров и за съвременните моменти в новата интерпретация може да научите от гостите в "Артефир".

Снимки: Майя Праматарова, Николай Димитров NAD / Народен театър "Иван Вазов"

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени