Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Караджова: Жестовият език е универсален

Снимка: Уикипедия

Да събаряш смело стените, които ти пречат по пътя напред. Да разпалваш искрата на живота чрез театър и да търсиш най-хубавото от всеки ден. На това се е отдала глухата актриса и режисьор – Росица Караджова. В тандем с преводача от жестов език – Силвана Павлова – тя ни разкрива има ли разлика между глухите и чуващите хора.

“Единствената разлика е, че чуващите хора лесно разговарят чрез звук, знаем, че светът е чуващ и звуков, а пък ни сме малцинство и разчитаме на жестовия език за комуникация, защото той е визуален. А малките деца, независимо дали са чуващи или глухи, много по-лесно възприемат визуалното и жестовия език“, казва Караджова в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

Вътрешният глух свят – това е култура, това е изкуство, жестовият език е универсален, може да се ползва за комуникация без абсолютно никакви стени и прегради. Важен е и в изкуството, защото глухите хора дават от сърце и душа всички свои въжделения“, посочва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Росица Караджова

Спектакълът “Отвъд стената “е Вълнуващо театрално приключение, в което глухи и чуващи деца могат да се впуснат и изживеят заедно една емоция. 

Юлия Коларова и Росица Караджова си служат с изразните средства на жестовия, говоримия и визуалния език на кукления театър, за да пресъздадат моменти от живота на две различни едно от друго същества, всяко потънало в своя изолиран малък свят, които прерастват в серия забавни епизоди в анимационен стил.

Снимки: Уикипедия 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна