Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За реликвите и за отношението към националните герои

175 години от рождението на Христо Ботев

9
Даскал Ботевото училище - стая на класното училище.

175-годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев е повод да се срещнем с Ася Николова, директор на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер. Тя разказа за реликвите, съхранявани в музея и за отношението днес към националните ни герои.

Мемориалната къща на Ботевото семейство
Музеят представя редица тематични и художествени изложби, организира и участва в научни сесии и конференции от национален и регионален характер. Архитектурният комплекс е изграден в парк "Ботева градина", на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Комплексът е разположен върху земя, собственост на о.з. ген. Кирил Ботев, брат на Христо Ботев, която земя той предоставя "за вечни времена" за изграждане на музей на поета революционер. По инициатива на гражданите на Калофер и по спомени на ген. Ботев и на по-възрастни калоферци, през 1942-1944 г. е изградена и възстановена Мемориална къща-музей, на мястото на къщата, разрушената през 1877 година, по време на опожаряването на града. Оригинални експонати в нея са чекръкът и шевната машина на майката на Ботев.

Ася Николова  в студиото
През 1973 г. към мемориалната къща-музей е открита нова експозиционна зала, която е обновена през 2008 г. в чест на 160-aта годишнина от рождението на Ботев. Изложени са единствените запазени негови лични вещи – джобен часовник и писалищните му принадлежности – както и печатната преса, на която са отпечатани част от броевете на Ботевия вестник "Знаме” и първи брой на последния му вестник "Нова България”. Богат снимков материал разказва за делото и живота на поета революционер.

Музейният комплекс е обявен за групов паметник на културата – историческо място с национално значение.

Снимки: НМ "Христо Ботев", Божидар Любенов

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна