Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Оскар: Трагедията на Холокоста е най-голямата грешка в човешката история

доц. Александър Оскар
Снимка: Личен архив

"Трагедията на Холокоста, най-голямата грешка в човешката история, се е случила, защото е имало хора, които са разпространявали тази човеконенавистна идеология, и хора, които са останали безучастни, а така и съучастни в трагедията на Втората световна война". 

Това коментира пред БНР проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България "Шалом". 

През 2005 година ООН обявява 27 януари за Международен ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста. На тази дата през 1945 г. е освободен най-големият нацистки концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау", където са убити над 1,1 милиона души. През тази година се навършват и 80 години от спасяването на българските евреи. 

Проф. Оскар подчерта, че днес е изключително важно да помним историята и да не забравяме отговорността - да не се повтарят тези грешки на историята

"Смисълът да помним историята е това - да браним ценностите, демокрацията и свободата. Затова е радостно, че след избухването на войната в Украйна гражданите на ЕС намерихме сили да се обединим и да кажем "Не на агресията!", и да подкрепим украинския народ". 

В предаването "Нещо повече" той съобщи, че във връзка с годишнината от "Шалом" организират филмов фестивал с ленти, посветени на Холокоста, от различни държави, които да представят различни гледни точки. 

Интервюто на Людмила Железова с проф. Александър Оскар в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна