Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ауди" влиза като самостоятелен отбор във „Формула 1“ от 2026 г.

"Ауди" влиза като самостоятелен отбор във „Формула 1“ от 2026 г.
Снимка: Motorsport

Германският автомобилен концерн "Ауди" влиза в световния шампионат "Формула 1", след като придоби миноритарен дял от акциите на групата "Заубер", обявиха от швейцарската компания днес.

Отборът на "Заубер" се състезава във Формула 1 с бранда на "Алфа Ромео" в момента. Плановете са от 2026-а година "Ауди" да влезе в шампионата със самостоятелен отбор, като двигателят и шасито – които до момента се правят от "Заубер", ще бъдат подобрявани съвместно с "Фолксваген".

"Това е важен крайъгълен камък по пътя към влизането на "Ауди" във "Формула 1", планирано за 2026 година. Когато това се случи, "Заубер Груп" ще бъде стратегически партньор на германската марка“, се казва в изявление на швейцарския отбор от "Формула 1".

Според съобщенията в медиите, амбициите на "Ауди" не спират до тука и те постепенно ще изкупуват акциите на "Заубер" в собствената им компания до момента, в който достигнат 7% процента и напълно овладеят отбора.

От "Ауди" обявиха през миналата година, че искат да се присъединят към "Формула 1", тъй като новите технически изисквания влизат в сила. След 2026-а година болидите трябва да са също толкова мощни, но използващи по-малко енергия и генериращи нетни нулеви въглеродни емисии.


По публикацията работи: Антони Йорданов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна