Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът – като поредица от по-малки и по-големи катастрофи

Пиесата "Верижна катастрофа" е експериментален текст за театър на младата режисьорка Дина Маркова. Той се срещна с публиката за първи път на 31 януари в новото пространство за независим театър Yalta Art Room. Текстът е създаден в рамките на второто издание на творческа работилница "Зонг текст", реализирана с подкрепата на Национален фонд "Култура"


Сюжетът на пиесата проследява историята на един "неудачник", който като че ли е загубил всичко – жена си, работата си, самоуважението си, способността си да сънува. Той е изправен пред избор – дава му се шанс да докаже себе си, като премине през различните етапи на интервю за важна позиция в мистична организация. Интервюто постепенно се трансформира в разпит, а разпитът се трансформира в рекапитулация на миналото и неизбежните съжаления, свързани с него. Убеден, че държи под контрол наратива на живота си, мъжът е изправен пред това да преосмисли отношенията си с хората от своето минало, включително и със самия себе си.


Пиесата разглежда живота, като поредица от по-малки и по-големи катастрофи, и изследва проблема за катастрофирането на доброто в човека при срещата с насилието и за относителността на ролите насилник – жертва пред съда на времето. Каква е истината за човека срещу нас, можем ли да го опознаем, или винаги някоя мрачна тайна скрива взора ни? Доколко познаваме човека в огледалото и наратива на живота ни, конструиран от реални спомени ли е, или се е превърнал в един удобен разказ за нас самите? Кога губим съня си и след края на живота – какво ще покаже дисекцията на изборите ни?

Повече за творческите търсения на младите артисти от театър "Зонг" можете да разберете от интервюто на Димитрина Кюркчиева с режисьорката Дина Маркова и актрисата Мартина Кръстева.

Снимки: Боян Арсов

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени