Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват фотодокументална изложба за Васил Левски

Дора Чаушева: Левски въобще не е далеч от нас

Васил Левски
Снимка: РИМ - Карлово

Днес в Министерството на културата ще бъде открита фотодокументална изложба за Васил Левски под надслов "Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата". Експозицията е част от националната програма, с която отбелязваме 150 години от гибелта на Апостола на свободата и е реализирана от Националния музей "Васил Левски" в партньорство с Фондация "Васил Левски" и регионална библиотека "Любен Каравелов" в Русе. Осъществена е с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Пред БНР директорът на Националния музей "Васил Левски" Дора Чаушева отбеляза, че изложбата е претърпяла дълъг процес на подготовка.
 
"В изложбата искахме да бъде показан Васил Левски, но не само той в своя тесен кръг от революционни съмишленици, а в по-широк контекст на Българското национално освободително движение, на развитието на българското общество тогава, което има своите люшкания между това какъв път да бъде избран за националното освобождение", разказа тя в интервю за предаването "Преди всички" и добави:

"Бунтът на духа е едно естествено състояние на онези възрожденски българи, които са почувствали тази тежест, въпреки известен икономически просперитет, но липсата на политическа свобода, да бъде тяхна цел освобождението. Затова в изложбата са показани тези организации. Показан е Левски чрез негови фотографии, чрез откъси, мисли от негови писма, текстове".

В изложбата ще бъдат показани нови документи, открити в османския архив в Истанбул за Васил Левски и Ангел Къчев, посочи Чаушева. По думите й те се отнасят до последния етап в дейността на Левски, когато той усилено е издирван от османската власт.

Според нея мислите на Левски, които са част от изложбата, звучат актуално и за днешния ден. "Левски въобще не е далеч от нас. Неговите мисли са много близки до всеки човек", категорична бе тя.

Изложбата може да бъде видяна до 20 февруари. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна