Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години от рождението на Борис Денев

Художествената галерия във Велико Търново с изложба и съпътстващи проекти по случай годишнината от рождението на своя патрон

С три различни изложби и съпътстващи проекти Художествената галерия във Велико Търново представя 250 произведения на Борис Денев от своя фонд. Борис Денев е известен като голям български пейзажист. Той има и рисунки и платна, свързани с времето, когато е бил доброволец в трите войни – има произведения от военния живот. 

Официалното откриване на "140 години от рождението на Борис Денев" (1883-1969) е на 7 февруари 2023 г. от 17.30 ч.

Честванията са посветени на 140-годишнината от рождението на патрона на галерията Борис Денев. Директорът на културната институция скулпторът д-р Мартин Митев разказва в "Артефир" подробности за събитието:

"Изложба за такава годишнина не се прави лесно. Това не е само една изложба, а достойно отбелязване на труда, творчеството и приноса на Борис Денев. Това е и по-голяма отговорност. От доста време се подготвяме – тази изложба реално представя всички творби на Борис Денев, които са част от фонда на галерията – близо 250 творби. Това ще се случи на деня на неговото рождение – 7 февруари.

Интересното е, че ние ще представим неговото творчество на базата на три вида експозиции в галерията – временна, постоянна и виртуална изложба. Част от творбите са представени във виртуален тур, направен специално за това събитие, който е финансиран по програма на Министерството на културата. 

Във времената експозиция ще бъдат представени 98 творби от фонда на галерията, много от които непоказвани пред широката аудитория. От тях 52 картини са живопис, а 46 са графични творби. Постоянната експозиция включва около 50 произведения. Акцент в изложбата е виртуалният тур, който представя 109 творби на Борис Денев. С проект, финансиран от Министерство на културата, ще бъде издаден каталог, посветен на Борис Денев.

Чуйте разговора с д-р Мартин Митев от звуковия файл.

Снимки – Художествена галерия "Борис Денев" - Велико Търново

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна