Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проблясъците на скалпела

Д-р Драгомир Дарданов в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Всеки човек изпитва едновременно респект и страхове от хирургията. Дори когато няма друг вариант на лечение, ние докрай търсим алтернатива, за да избегнем скалпела.

В поредното издание на "За здравето" с госта в студиото д-р Драгомир Дарданов от Първа хирургия на Александровска болница, говорим именно с онези аргументи, които свалят част от градуса на напрежение, когато попаднем в хирургична клиника. Различните диагнози, които нямат алтернативно лечение, са обект на диалога, но и модерните хирургични практики, които позволяват щадяща или органосъхраняваща операция, благоприятно и бързо възстановяване.

Д-р Дарданов поставя акценти върху анамнезата и диагнозите, които налагат радикално лечение, върху откритата, лапароскопската (миниинвазивната), еднодневната и роботизираната хирургия, анализира и възстановяването на организма след упойка и отворена операция.

В Световния ден за борба с рака открояваме лечението на онкологичните заболявания – както оперативните методи, така и последващата терапия с включване на лъчелечение и химиотерапия.

Една от темите, върху които д-р Дарданов работи и изучава като теория и практика, е превенцията на храносмилателната система и стомашно-чревния тракт. Това също се разисква в студиото, както и задължителните изследвания и превантивни процедури, които трябва да следваме, дори и когато не боли.

Новини, акценти от седмицата и анализи са част от седмичното здравно издание на програма "Христо Ботев".


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.