За здравето

събота, от 8.05 до 9.00 часа

Основната философия на екип „За здравето“ е: ние не лекуваме от ефира, но помагаме. Не подлагаме на съмнение мисълта на Рей Бредбъри, че „болестта е занимание самотно“, а добавяме и тази на Скот Фицжералд, че хората не са просто бедни или богати, щастливи или нещастни... Те са само два вида: здрави и болни!
Да бъдем заедно здрави всяка събота сутрин!

Екип на предаването: Стойчо Стоев, Кирил Чобанов, Тошко Йосифов, Диляна Трачева


Публикации

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

Тайните на здравословния сън

Една дълбока и неразгадана тайна се опитахме да разбулим в разговор с д-р Нейко Нейков , невролог и специалист по медицина на съня. "Натиснахме" това своеобразно "копче за сън" върху основните постулати, обуславящи хигиената на съня и собствения ни..

публикувано на 30.05.23 в 10:50
Проф. Златимир Коларов

Прозаични диагнози

Един роман със заглавие "По тънката повърхност на леда" бе формалният повод да ни гостува проф. Златимир Коларов. Авторът е утвърден български ревматолог, но и писател, сценарист, човек с развит естествен интелект. Говорихме предимно за ревматология, но..

публикувано на 23.05.23 в 08:35

...Сигурно са полудели?

Част от заглавието на филм, посветен на боговете и на първичния начин на живот в различни части на света. "За здравето" обаче акцентира върху хората и техните днешни проблеми. Поканихме на разговор видни психиатри, които все повече се утвърждават като..

публикувано на 16.05.23 в 17:25
Проф. Владимир Пилософ

За педиатрията – с любов!

Няма по-подходящо послание към детските лекари, посветили своята професионална и човешка обич на най-малките. Затова разговорът с проф. Владимир Пилософ, дългогодишен председател на Българската педиатрична асоциация, бе белязан от най-важните проблеми в..

публикувано на 03.05.23 в 09:25
Проф. Елисавета Наумова

Стволовите клетки – гръбнакът на живота

В поредното издание "За здравето" е разговорът с проф. Елисавета Наумова , ръководител на Специализираната клиника по имунология в Александровска болница, за един особено важен проблем – първичните имунни дефицити. Необятният напредък на науката и..

публикувано на 27.04.23 в 08:10
Доц. Красимир Минкин в студиото на програма „Христо Ботев“

Ръка на лекар или кибернож?

Поредният брой "За здравето" бе посветен на неврохирургията и на лечението на болестта на Паркинсон. Открито и описано преди повече от 200 години, това заболяване, в което основни симптоми са треморът на крайниците, забавените движения и реакции,..

публикувано на 11.04.23 в 09:12
Доц. Жана Казанджиева

Паметта на кожата

В разговор с дерматолога доц. Жана Казанджиева от Александровска болница защитихме една стародавна теза в медицината: човешкото тяло има памет. Различни травми или заболявания, които неглижираме на млади години, имат своите проявления в по-късна възраст...

публикувано на 04.04.23 в 08:20
Проф. Мария Малинова

Консилиум

Много сложни казуси в медицината се решават чрез мнението на лекари от различни специалности. Понякога и екип "За здравето" подхожда така – обединява в едно позиции на различни хора по няколко теми и ги "води" към прагматично обобщение в полза на..

публикувано на 27.03.23 в 15:42
Доц. Росица Попова

Отслабването – естетика или влошено здраве?

Модата е странна приумица – през годините диктува ту начина на обличане, ту обноските, телефоните, колите, жилищата ни и тяхното обзавеждане. Има обаче "модни тенденции", които крият определени рискове за здравето ни. Една от тях – отслабването и..

публикувано на 21.03.23 в 12:05