Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В общата селскостопанска политика не стоим добре"

Доц. Огнян Боюклиев: Да се стремим не към евтина храна, а към качествена храна и високи доходи

"Забравихме вкуса на българските зеленчуци"

доц. Огнян Боюклиев
Снимка: Борислава Борисова, БНР

Политиката бърка икономиката. Това каза пред БНР доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Административно няма как да задържиш цените. Нито ще има рязко повишаване, нито падане на цените, каквото и да прави правителството, заяви той и сравни административния контрол върху цените с пружина.

Излязохме от една криза – ковид, и дойде войната. Изведнъж газът се повиши скокообразно. Ние сме голям производител на зърно – 86% от площите ни са зърно. Имаме скъпа реколта, от която правим фураж, с който храним животните, описа възходящия цикъл на поскъпване Огнян Боюклиев.

Изкупната цена на млякото стигна 1.20 лв. За да произведеш обаче този литър мляко, само фуражът се е вдигнал почти два пъти. Цената на дребно достигна европейски нива, а изкупната цена за млякото е под средната за ЕС, посочи той.

В общата селскостопанска политика не стоим добре. Държавата може да регулира в рамките на тази европейска политика, смята доц. Огнян Боюклиев.

Не е нужно държавата да субсидира тока на бизнесмена, който има казино и на този, който мели зърно, подчерта в анализа си той.

Не трябва да се стремим към евтина храна, а към качествена храна и високи доходи, категоричен е Боюклиев.

В най-модерните квартали на Париж има фермерски пазари. Търговските вериги във Франция търсят местния производител, даде пример той.

Ние забравихме вкуса на българските зеленчуци. 80% от зеленчуците са внос, изтъкна Огнян Боюклиев.

"Полските ябълки дойдоха в България с левче напред, а нашите производители на хубави сортове ги ликвидират, защото не могат да издържат" – от 2014-а е това, коментира експертът. Според него не са виновни ЕС и общата европейска политика, а нашите министри, "защото няма кой да тропне и да каже – така не става!"

"В градовете консумираме хляб от търговските вериги. Този хляб се изпича пред нас, вкусен е, но се прави от вносни хлебопекарни смеси и заготовки, замразени и т.н. Трябва да видим хляб и хляб. Има различни видове хляб", каза още доц. Боюклиев в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна