Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

125 години от рождението на Бертолт Брехт

Гьоте-институт България организира прожекция на филмов запис на класическата постановка "Майка Кураж и нейните деца"

По случай годишнината от рождението на един от най-известните драматурзи и поети от съвременната история на Германия Бертолт Брехт Гьоте-институт България кани на прожекция, на която ще бъде представен филмов запис на класическата постановка "Майка Кураж и нейните деца"

Брехт е и един от големите реформатори на театъра през ХХ век. Изборът на емблематичната му пиеса "Майка Кураж и нейните деца" не е случаен в контекста на актуалната политическа ситуация, в която живеем. 

Филмът е продукция на ДЕФА, държавното филмово студио на ГДР, и на премиерата си през февруари 1961 г. е прожектиран едновременно в 14 града в ГДР по случай 63-тия рожден ден на Брехт. В главната роля е съпругата на Брехт, Хелене Вайгел.

Събитието е на 8-и февруари, сряда, от 18.00 часа в залата за събития на Гьоте-институт България.

Бертолт Брехт е роден на 10 февруари 1898 г. в Аусбург. Той е поет, драматург, режисьор и теоретик в областта на театралното изкуство. С налагането на националсоциалистическата диктатура в Германия емигрира в Дания, а през 1941 г. се преселва в САЩ, където впоследствие е обявен за комунист. През 1948 г. Брехт и неговата съпруга, актрисата Хелене Вайгел, се установяват в Източна Германия, където създават световноизвестния театър "Берлинер ансамбъл". Сред най-популярните му пиеси са "Опера за три гроша", "Животът на Галилей", "Добрият човек от Сечуан", "Майка Кураж и нейните деца", "Господин Пунтила и неговият слуга Мати", "Кавказкият тебеширен кръги др.

Повече за събитието можете да научите от Мирослав Христов, отдел Културна програма на Гьоте-институт България.

Снимките са предоставени от Гьоте-институт България – © DEFA Stiftung, Hannes Schneider 

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Галерия

Най-четени