Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Ганова:

Документалният филм "Код: Живот" или защо е нужна дигиталната трансформация на здравния сектор?

Код: Живот – първият документален филм за дигитално здравеопазване в България
Снимка: DHI Cluster Bulgaria - ФБ

На 8 февруари 2023 г. от 19:00 ч. в кино "Люмиер" е премиерата на документалния филм "Код: Живот". Това е първата документална лента, която се фокусира върху темата за дигиталното здравеопазване. 

"Филмът на достъпен език се опитва да представи ползата от дигиталната трансформация на здравния сектор. Темата за опазване на човешкото здраве е подценявана, защото е сложна за разбиране – особено в контекста на дигитализацията“.

Това казва в интервю за БНР Мира Ганова, изпълнителен директор на Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

Тя допълва, че се акцентира на значението на технологиите в създаването на по-устойчива здравна система в полза на хората. Действието във филма очертава пътя на пациента и представя различни гледни точки в подкрепа на дигиталната трансформация на здравната система.

"Когато имаш един начертан път, една визия и начертаеш пътя как да постигнеш тази визия, нещата се случват много по-структурирано“, казва Мира Ганова.

В България липсва секторна дигитализация, каквото би трябвало да има във всяка една вертикала на публичния и на икономическия живот. Трудно е да има и приемственост в контекста на нашата политическа обстановка през последните две години.

"Хубаво е да тръгнем от електронизацията на документи. Това означава да минем от аналог режим на работа в дигитален. И това създава предпоставки за събиране на данни, които са основата на всяка една дигитална здравна система. Това обаче е много малка част от дигиталната трансформация", посочва Мира Ганова.

Секторът на здравеопазването е изключително фрагментиран, когато се говори за дигитализация, тъй като вътре са замесени много заинтересовани страни. 

Чуйте целия разговор с Мира Ганова в звуковия файл.

Снимка – DHI Cluster Bulgaria - ФБ

По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна