Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Игра на доверие" по кината в цялата страна

Снимка: igranadoverie.bg

От 17 февруари по кината в цялата страна тръгва "Игра на доверие". Филмът е по идея на Яна Маринова и пресъздава реални истории от нейния живот и този на майка ѝ. Режисьор е Мартин Макариев.

"Игра на доверие" е драма с елементи на трилър и говори за жените, които отказват да бъдат в ролята на жертва. Защото, както всичко в живота, и това е въпрос на избор.

Две жени изживяват младостта си, докато се борят с насилието, прикрито зад обич и добри намерения. Майка и дъщеря – колкото различни, толкова и дълбоко свързани – се учат на свобода по трудния начин.

Там, където липсва доверие, винаги присъства страхът. В случая точно страхът превръща героите във филма в жертви на времето, в което живеят, а отсъствието на доверие разказва за белезите от една криворазбрана любов.

Статистиката сочи, че жертвите на домашно насилие се връщат до седем пъти при своя насилник. Насилник, който също е бил в позицията на по-слабия, най-често в детството си. Всяка трета жена у нас има този горчив опит.

"Игра на доверие" се развива в две паралелни времена – по времето на социализма и в наши дни. И макар обществото и времената да се променят, отношенията зад вратата на дома остават същите. Животът с вина те превръща в желана плячка за онзи, от когото уж се стремиш да избягаш, а именно към него тичаш. Просто защото това е познатият ти модел на поведение, който те е възпитал, отгледал и лишил от нормална семейна среда.

Екипът на филма застава зад идеята, че киното е начин да се даде кураж на хората, изпаднали в подобна ситуация, и може да подтикне вратата към проблема да се отвори преди всичко от вътрешната страна на дома.

Луиза Григорова-Макариев влиза в ролята на Елена. Дъщерята, която не иска да повтори грешките на майка си. С нейния брак зрителят проследява постепенното преобразуване на любовта в кошмар, отнемането на лична свобода и най-вече фазите на насилието. Актрисата разказва какви следи оставя това в една жена.

Образът на насилника в "Игра на доверие" има много пластове. Един от тях ни разкрива актьорът Александър Димов. Той играе бащата на Елена и съпруг на героинята на Яна Маринова. По негови думи Стефан е класическият насилник, който обаче също е нечия жертва.

Във филма участват още Владимир Зомбори, Пламен Манасиев, София Ласкин, Мария Кавърджикова, Христо Петков, Малин Кръстев, Китодар Тодоров, Искра Донова, Александър Хаджиангелов и др. Сценарият е на Борислав Захариев.

Снимки и видео – igranadoverie.bg

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!