Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Петрушинов: Общувай с обикновения човек - не гледайте само политическия елит!

2
Иван Петрушинов
Снимка: Георги Бангиев

"Корените ми са на запад от София, села под връх Ком, едното е на майка ми - Чепърлянци и на баща ми- Голеш, а фамилията ми е всъщност Асенов, това е второто ми име - Петрушинов, като това име се среща много често в тази Годечка област", разказа в "Нощен Хоризонт" актьорът Иван Петрушинов.

Актьорът Иван Петрушинов от Малък градски театър „Зад канала” гостува в поредицата „Магията на театъра”.

Един обичан актьор от сцената, киното и телевизията, който тази година има юбилей – навърши 70-ет години. Все още има хора, които помнят невероятното му превъплъщение на сляпото момче от спектакъла „Пеперудите са свободни”. Но ролите му в театъра, които са развълнували зрителите са многобройни.

Любимият му жанр е трагикомедията, но еднакво добре се превъплъщава и в другите жанрове. От сцената той може и да ви разсмее, и да ви разплаче. И едновременно с това да ви накара да преосмислите случващото се на сцената.
Иван Петрушинов
"Учих и завърших в София. Но след 9 ти клас всичко извън училище ме влечеше повече за ужас на родителите ми...Успехът ми се влоши, но аз обичах история, география, литература, но не и точните науки. После наваксах обаче. Никога не съм си преставял обаче, че ще нагазя толкова дълбоко в театъра", спомни си още актьорът.

По думите му след като отива спонтанно на театър като ученик в "Сатиричния театър" и гледат "Суматоха" на Радичков- постановка на Методи Андонов, се влюбва в театъра. Гледа постановката впоследствие поне 7- 8 пъти. Научава я наизуст и представя постановката пред свои приятели. Помни репликите и до днес.

Иван Петрушинов сподели, че са го приели от първия път във ВИТИЗ.

"Аз се стремя и мисля, че е много важно да си добър човек. Всичко останало е между другото. Незнам откъде и как идва добротата. В нашия, в съвременния свят не обръщаме внимание на обикновения човек, а обръщаме внимание на тази или онази звезда, на този или онзи политик...

Обърни си е и виж, и купувай, и общувай с обикновения човек! Бъди човек с него - това е невероятно богатство, ако това можеш да го правиш! Не гледайте само политическия елит! ", изтъкна още пред БНР известният и обичан актъор Иван Петрушнов.


Още по темата в звуковия файл.


Иван Петрушинов завършва актьорско майсторство при проф. С. Стоянов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1976 год. След това играе три сезона в Ловешкия театър. През 1979 год. печели наградата на САБ за най-добър млад актьор за ролята си на Едгар в постановката „Новите страдания на младия Вертер“. От 1979 год. е част от актьорския състав на Театър „София“, а от 1990 год. е част от трупата на МГТ „Зад канала“, където играе и до днес. В киното участва във филмите „Синята лампа”, „Вкус на бисер”, „Копнежи по белия път”, „Нощем по покривите”, „Без драскотина”, „Подгряване на вчерашния обед” и др. Иван Перушинов се занимава и с озвучаване на филми и сериали.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия