Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В кината: "Смирен" на Светослав Драганов

Навярно всеки човек има своята представа за живота, който иска да живее, и може би в немалко от случаите се смирява над нейната невъзможност. Представете си, например, да сте кинорежисьор у нас и да искате да покажете лицето на същия този живот. Дали ще се впуснете в търсене на идеята за човешката душа, ще я изследвате ли, ще искате ли да я разберете? Ще поставите ли лупа над особеностите в отделния човек, за да откриете смисъла във взаимоотношенията му с хората? Ще се оглеждате ли за някакъв емоционален финал, например личен акт, какъвто е прошката, или пък просто ще оставите нещата и възможностите, ако има такава, да се случват?

Дебютният игрален филм на Светослав Драганов тръгна по кината и вече говори за живота точно на един такъв кинорежисьор и макар да няма идеята да налага представи, някак ни напомня, че винаги имаме такива. За всичко и най-вече за собствения ни свят и мястото ни в него.

"Смирен" разказва за 40-годишния Васил, който влага цялата си енергия във филма, който снима – този сега, този преди това, този, който предстои… Недостигнал успеха, за който мечтае, документалният режисьор загърбва семейството си, за да разкаже за скъсаната връзка между монах и неговата майка и да даде външен образ на личното. Изпаднал в криза, която се разиграва пред очите на зрителите, Васил ни прави съпричастни към една честна история. Тя стъпва на границата на игралното и документалното кино и превръща сюжета в интересен за гледане.

Светослав Драганов се надсмива над себе си с този филм. В професионален план той се възприема като честен хроникьор, който заснема драматургията, написана от живота. С игралния си киноразказ обаче режисьорът влиза в ролята на драматурга. Пътят на филма е дълъг, но и някак забавен, смята Драганов.

В "Смирен" участват негови приятели творци – Детелин Бенчев, Здравко Драгнев, дори голямата му дъщеря, Яна Драганова. Композитор на музиката е Борис Чангъров, когото също познава от години. За първи път обаче режисьорът работи с актьори, което прави процеса на работа още по-интересен за него.

Христо Петков влиза в ролята на Васил – алтер егото на Светослав Драганов. Той си партнира с Мирослава Гоговска, Сашка Братанова, Мария Статулова и Борис Луканов. Дебют във филма прави Атанас Бачорски, който не е професионален актьор, но има нужното за киното присъствие на екрана.

На миналогодишния София филм фест "Смирен" получи Специалната награда на журито, а след това и отличието за дебют на наградите на СБФД "Васил Гендов".

Като документалист, Светослав Драганов има сетивата да разглежда в детайли обикновения човек. Нещо, което всъщност успява да постигне и с игралния си дебют. Той е на мнение, че "Смирен" е един филм за човешките взаимоотношения, в който именно човекът, с неговите характерни черти и нрави, е във фокуса на историята.

Може ли истината да бъде на ръба и как се създава неочакваното в игралното кино – Светослав Драганов разказва в звуковия файл.

"Смирен" е копродукция на България и Румъния. Филмът е в кината и тръгва на турне из страната благодарение на NO BLINK | film.

Снимка – NO BLINK | film
По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.