Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театрален музей събира историята на първия професионален български театър

Снимка: БГНЕС

Театрален музей на първия професионален български театър отваря врати в Драматичния театър "Николай Масалитинов" – Пловдив. Музеят е дългогодишна мечта на ръководството на театъра – да се опита да събере и подреди паметта за над 140-годишната история на театралното дело в града.

Експонатите ще бъдат изложени в  бившата "Огледална зала", която през 90-те години на миналия век е била една от сцените на театъра.

Там посетителите ще имат възможност да се запознаят с архивни материали – снимки, документи, афиши, театрални програми, текстове на поставяни пиеси, както и с различни вещи, запазили спомена за ярки личности и събития в богатата история на театъра.

Един от най-интересните експонати в музея е куфарчето с гримове на актьора Георги Пенев.

"То пази това усещане за театралност. Нищо не е променено, нищо не сме пипали в него и човек, като го види, някак се изпълва с друго усещане за актьорската професия и за онова превъплъщение, през което актьорът преминава", разказа в "Артефир" театроведът Катерина Георгиева, експерт "Театрална памет" в Пловдивския театър.

Намеренията на екипа са да използва на следващ етап и възможностите на съвременните технологии, като със средствата на виртуалната реалност и с помощта на VR очила посетителите ще могат да правят виртуална разходка из първия професионален театър.

Официалното откриване на Театралния музей е на 16 февруари от 18 часа във фоайето на Пловдивския театър.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна