Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти по история в разговор за смисъла на патриотизма

Августин Денков: Голям грях на съвременните политици е, че компрометираха патриотизма

Движение "Ново начало": Народът ни трябва да се пробуди, вярвайки в своето бъдеще

Снимка: Здравко Петров

"Когато създавахме нашето гражданско движение, вече бяхме решили да не чакаме някой друг да подобри съвремието в България, а ние самите да се заемем с това нещо". Това казаха пред БНР студентите по история от Пловдив Августин Денков, Георги Пандов и Християн Цеков, които в навечерието на 150-годишнината от обесването на Васил Левски гостуваха в студиото на "Хоризонт до обед" за разговор по темата за смисъла на патриотизма. Тримата млади историци са част от Национално движение "Ново начало". 

"Обединена и щастлива нация трябва да се постигне с реални действия. Зад тези слова, трябва да стоят и дела, защото всеки от нас може да мечтае", посочи Августин Денков. И добави:

"Щастието е нещо абстрактно, което трудно може да се измери. Повече от ясно е, че е въпрос на смелост да се мечтае за такова щастие. То не е налице за всички наши сънародници и с конкретни действия дълги години напред може да се постигне. Ние сме млади хора, които искат да останат и живеят в тази страна и е най-нормалното нещо да пожелаят да изградят една по-добра версия". 

Според него един голям грях на съвременните политици е, че тотално компрометираха патриотизма като явление, настроение и национално чувство: 

"Той всекидневно е изкривяван и днес е много трудно да се говори на тази тема. Политиците имат основна вина за това. За нас ще е много трудно да изчистим тази дума и да дадем нов смисъл на родолюбието". 

"Мен ме мотивира богатият исторически потенциал, който сме имали като народ. Имаме много солидна основа, на която да стъпим. Имаме исторически шанс да вземем примера на нашите предци и да изградим една нова България, в която справедливостта ще възтържествува и в която всички ще живеем под едни и същи закони. Този исторически опит трябва да го материализираме и да вземем най-добрите качества от нашите възрожденци", каза Християн Цеков.

Георги Пандов също разсъждава за смисъла на патриотизма: 

"Историята трябва да се помни, защото това ни съхранява като нация. В днешно време много хора я забравят. Ние се откъсваме от своите корени. Патриотизъм е да направиш нещо добро за някого, без да очакваш да ти се върне". 

Според Августин Денков образът на Васил Левски е доста клиширан. "Всеки знае неговото име, но никой не вниква в неговите дела и разбирания. Всеки нов факт и сведения ще съживи паметта за Апостола", изказа мнение той. 


Студентите отбелязаха жертвоготовността на Васил Левски:

"Левски е бъдещ държавник, с държавническа визия, той е визионер за нова България. Ако се вникне дълбоко, това е човек, който успява да организира десетки хиляди хора след себе си. Ако е победил, е щял да създаде България, която няма аналог". 

Младите историци отбелязаха също, че обществото ни е пропито с разногласия, а българите не са обединени. Това трябва да се промени и да се даде единна посока, категорични са те.

"Ако днес Левски беше жив, той щеше да започне реорганизацията на българския народ и сегашния режим, който в никакъв случай не е демократичен", смята Августин Денков. 

Християн Цеков допълни, че ако Апостолът беше жив, щеше дълбоко да се възмути от състоянието на нашата държава

Ако имаме политически амбиции - то те са този народ да се пробуди, вярвайки в своето бъдеще, казаха представителите на Национално движение "Ново начало".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна