Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на режисьорката и педагог Юлия Огнянова

Христина Арсенова: Юлия искаше всеки от нас да бъде личност, индивидуалност

Юлия Огнянова
Снимка: nationaltheatre.bg

"Уроците на Юлия Огнянова – академия за достойнство" – под това мото Държавният куклен театър в Бургас организира на 21 февруари специално събитие, посветено на Юлия Огнянова. Поводът е 100-годишнината от рождението на знаменитата българска режисьорка и педагог (1923-2016).

В дните около 22 февруари, когато е рожденият ѝ ден, в различни театри на страната ще се организират разнообразни прояви и ще се играят спектакли в нейна памет.

"Логично е ние да почетем този ден с много събития, защото творческият път на Юлия Огнянова до голяма степен е свързан с Бургаския драматичен театър. Знаете великолепната четворка, която създава най-силния период в Бургаския драматичен театър, заедно с Леон Даниел, Вили Цанков, Методи Андонов.

Юлия Огнянова има спектакъл, поставен и в Бургаския куклен театър преди много години – казва се "Зъбчето”, разказа в "Артефир” Христина Арсенова, директор на Държавния куклен театър в Бургас, която е една от студентите на голямата българска режисьорка .

"Ненапразно се казва "Академия за достойнство” нашата вечер, посветена на Юлия. Юлия наистина ни учеше на морал, на това как можеш да изживееш живота си, без да правиш компромиси и без да се съобразяваш със силните на деня – тя никога не го е правила. Нейните уроци бяха уроци за живот. Искаше всеки от нас да бъде личност, индивидуалност."

Целия разговор с Христина Арсенова и как ще премине паметната вечер, можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!