Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът легенда "Балканската война" – първият исторически документ от военен конфликт

Снимка: www.lostbulgaria.com

Годината е 1912, а денят – 26 септември. Въоръжен конфликт привлича вниманието на света. Турция се изправя срещу България, Гърция, Сърбия и Черна гора в стълкновение, което наричат Първата балканска война. Но и до днес за всички тя е просто Балканската война. Стотици чуждестранни журналисти се изсипват на Балканския полуостров, за да проследят и документират случващото се. Само у нас те са точно 100. Един човек обаче успява да заснеме на фронтовата линия на военните действия едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват войната по онова време. Човекът е българин и всъщност създава най-ранният военен документален филм, който е считан и за произведение легенда в нашето кино. Авторът се казва Александър Жеков, а филмът му – "Балканската война".

Той е първият истински голям филм в родното ни кино и първият в света исторически документ от военен конфликт, заснет изцяло от български автор. Това, че Александър Жеков слага камерата си много близо до военните действие, е едно изключително постижение. То се превръща в практика по време на двете световни войни, поставена именно от българина.

110 години след появата на филма през 1913 година най-задълбоченият му изследовател – киноисторикът Петър Кърджилов, автор на две книги, посветени на кинодокументa: "Загадките на филма "Балканската война" и "Филмът "Балканската война" в историята на българското кино" –разказa в "Какво се случва" за смелостта на Александър Жеков да създаде една кинолегенда по време на война.

Филмът легенда в нашето кино е част от архива на Българската национална филмотека. Той беше реставриран в рамките на третото издание на Сезона на класическия филм – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки, която обединява 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. 

Дигитално реставрираната версия имаше премиера пред българската публика през декември миналата година. Тепърва обаче ще може да бъде гледана по специални поводи във филмотечно кино "Одеон". Различни мрежи проявяват интерес към филма, така че той може да заживее отново и в интернет пространството.

Тъй като оригиналното копие на "Балканската война" е от нямата епоха на киното, Филмотеката взима решение да представи филма по един по-атрактивен начин за съвременната публика, като включи звукова постпродукция – аудиокоментар на Петър Кърджилов и звуков дизайн и оригинална музика, написана от Ангел Радев.

Повече за филма можете да чуете в звуковия файл, в който участие вземат още Антония Ковачева, директор на БНФ, и авторът на музиката Ангел Радев.

Снимка – lostbulgaria.com

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна