Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлина Желева за кинофестивала "Берлинале", войната и жанровото кино

Снимка: berlinale.de

Германската столица за 73-ти път е домакин на Берлинския международен филмов фестивал, който се завръща в обичайния си формат след две години настроги пандемични ограничения.

Във фестивалната програма от 16 до 26 февруари са включени филмови ленти, като акцент е подкрепа за хората от Украйна и Иран на фона на продължаващата война и размирици в двете страни. "Берлинале" традиционно не се съревновава по пищност и светски блясък, защото това е фестивалът с най-много прожекции.

"Специфичното за тази година е, че това е първото връщане след Covid кризата. И това е първото връщане на практика на фестивала към един добър стар формат. Също така връщане на професионалистите, журналистите и на хората, които участват във филмовата индустрия, за първи път пълноценно след тази двегодишна пауза. На практика фестивалът се обръща към самия себе си, по начина, по който винаги сме го познавали“.

Това казва в интервю за БНР Павлина Желева, продуцент и кинокритик.

За голямата награда "Златна мечка" се борят анимационни и документални филми, комедии и мелодрами, драми и исторически филми. Списъкът с претенденти включва филми от Китай, Австралия, Великобритания, САЩ и Япония, както и от страните членки на ЕС. За съжаление няма нито един филм от Източна Европа.

"В това издание има филми, които вървят в посока на доброто жанрово кино. Това също е една тенденция, която е по-забележима тази година“, допълва Павлина  Желева.

Филмовата лента "Диско момче“ (Discoboy) има шанс да бъде забелязана от журито. След трудно пътуване из Европа, Алексей търси нов живот, след като е загърбил Беларус. Филмовият разказа проследява житейския път на двама персонажи – Алексей от Беларус и Джомо от Нигер. Първият влиза във Френския чуждестранен легион в замяна на френско гражданство, а вторият защитава своята общност в Делтата на Нигер.

Филмът "Минали животи“ (Past lives) на режисьорка Селин Сонг от Южна Корея, която е емигрирала в САЩ и разказва собствената си история чрез една задушевна любовна драма, в която тя настоява, че първата родина и първата любов и младостта няма как да бъдат изтрити от съзнанието на човека. Това е разказ за двама приятели от детството, които се свързват отново по-късно в живота, след като са били разделени, когато едно от семействата емигрира от Южна Корея.

Немското присъствие е доста сериозно. Филмът на Маргарете фон Трота е биографичен. С филмовия разказ "Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята" тя избира за ролята на австрийската поетеса Ингеборг Бахман прекрасната Вики Крипс, за да разкаже историята на радикалната писателка, която има бурна афера с швейцарския драматург Макс Фриш (Роналд Зерфелд).

"Червено небе" (Rotter Himmel) на режисьора Кристиан Пецолд проследява историята на група приятели, които са на почивка във ваканционна къща край Балтийско море и емоциите им се разпалват. Интересно е преплетена екологичната тема и темата за творчеството.

Японската анимация "Suzume" е третият най-гледан филм в Япония миналата година. Анимационният разказ на Макото Шинкай описва пътуването на едно 17-годишно момиче из Япония. Получила се е приключенска история, в която отворени мистериозни врати могат да доведат до бедствия в цялата страна.

Интерес предизвикват още две филма – испанският "20 000 вида пчели“ и мексиканският "Тотем“.  Лентата "Клетката търси птица“ на режисьора Малика Мусаева е единственият руски филм на "Берлинале". Това е дебют за една от талантливите ученички на Александър Сокуров. Амбициозната режисьорка залага на непрофесионални актьори, които говорят на чеченски.

Войната

"На 24 февруари се навърши една година, откакто започна войната на Русия срещу Украйна. Това, разбира се, е в новините и навсякъде се отбеляза тази дата. Бяха показани много филми с изследвания как се е стигнало до това положение. Непрекъснато има политически дискусии по телевизионните канали в Германия, които няма как да не се отразят“, споделя Павлина Желева.

Тя допълва, че по отношение на фестивала, публиката коментира и го чувства на гърба си, че цените на билетите са се покачили двойно.

Филмовите разкази "Анна" и "Изкуството да падаш"

Филмът "Анна“ е много нестандартен, като сюжет и като вид изпълнение. Историята засяга и борбата за оцеляване на ромската общност у нас. На журналиста от БНР Валери Леков е поверена една от централните роли.

"Изкуството да падаш" е история, която проследява еволюцията на сдържаната, но чувствителна 17-годишна Бори, която живее само с майка си и дядо си. Израснала без баща, Бори не се огъва пред униженията на момчетата. Артистичната ѝ, но лабилна майка не ѝ дава подкрепата, от която има нужда. Грижовният ѝ дядо я записва в школа по джудо. Там тя осъзнава, че преди да победиш другите, трябва да победиш себе си. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Павлина Желева е български кинокритик и продуцент. Завършва кинознание в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ през 1978 г. Работи като редактор в списание "Български филми“ и в месечното издание "Киноизкуство” на СБФД. През 1993-1994 г. е национален представител във фонд "Евроимаж“ към Съвета на Европа. Отговаря за гилдия "Критика“ във FIPRESCI. През 1995 г. става съосновател (заедно с Георги Чолаков) на филмова къща "Геополи“ и участва в продукцията на над 10 пълнометражни филма, близо 50 документални филма и няколко анимации. През 2014 г. основава втора продуцентска компания "Геополи филм“, с която продължава да продуцира документални, анимационни филми и европейски копродукции. Член на Съюза на българските журналисти, СБФД и Асоциацията на българските продуценти.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени