Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Визия за една творческа Европа

Активното участие на българските културни и творчески организации в европейски програми и международни културни проекти е жизненоважно за развитието и позиционирането им върху световната карта на културните и творчески индустрии. Но какъв стимул всъщност имат всички тези неправителствените организации у нас, всички културни оператори и артисти, които работят усилено за реализацията на качествени международни партньорски проекти в рамките на ЕС и отвъд? Каква национална подкрепа получават те в реализацията на проектите си и по какъв начин се насърчава и съхранява културното ни наследство?

Тези въпроси се повдигат в ефира на "Какво се случва", а причината е, че и тази година Националният фонд "Култура" публикува покана за съфинансиране на български културни и творчески организации и техните проекти по програма "Творческа Европа".

Програмата е най-големият инструмент на ЕС за подкрепа на културния и творчески сектор в рамките на Съюза и околните страни, а Бюро "Творческа Европа" - България има ролята да подпомага артистите и организациите при кандидатстването им и успешното им участие в нея.

"Имаме изключителната привилегия България да е единствената страна, в която организации, които са спечелили своите проекти, могат да получат съфинансиране на национално ниво, което в случая се осъществява през програмата за национално съфинансиране на Национален фонд "Култура". Разбира се, тази програма предстои да бъде публикувана, ние постоянно лобираме и се опитваме да достигнем до всички одобрени проекти", обясни Стефан Прохоров, който е част от екипа на Бюро "Творческа Европа" у нас.

По неговите думи европейските средства не са нещо, което просто се излива, противно на популярното мнение. За да ги получиш, трябва и ти да дадеш нещо в замяна. Ето защо е добре да започнем да израстваме с мисълта, че работата в полето на културата и творческите индустрии не е свързана само с креативност и създаване на изкуство, а и с това артистите да се грижат творчеството им да достигне до света. Според Прохоров, когато подкрепяме българските кандидати и организации на национално ниво, всъщност правим една изключително успешна инвестиция в това да сме част от културния живот на Европа.

"Фактът, че има национално съфинансиране, превръща българските организации в потенциално изключително желан партньор, защото имат гръб, на който биха могли да разчитат, и в крайна сметка могат да участват пълноценно в изпълнението на един такъв проект. Целта на програмата не е просто да даде едни пари на едни организации, за да направят нещо прекрасно. Напротив, усвояването на тези средства включва и развиването на умението за управление на проекти и за надграждането на капацитет, за усвояването на умения културната ни дейност да бъде успешна и икономически. Да съответства на нашия общностен европейски път. Т.е. участието в програмата не е просто осъществяване на проект, то е понякога първа или поредна стъпка от един много по-голям път в навлизането и установяването на България като активен и адекватен участник в европейския културен живот. Път, по който имаме още немалко да вървим, но вървим.“

Един от одобрените проекти по програма "Творческа Европа“ в направление "Европейско сътрудничество" тази година е "ЦЕННИ ДУМИ / БЕЗЦЕННИ ОБЕКТИ" на Анна Стоева, документален артист, режисьор и продуцент. Проектът е колаборация между шест художници и дигитални артисти от Украйна, България и Хърватия, а целта му е да се изгради общ творчески процес, резултатът от който ще е съвместна изложба през есента на 2023 година. Идеята е творбите в изложбата да представят начина, по който участващите артисти от различни държави и контексти пречупват през погледа си ситуацията, в която се намират украинците в и извън Украйна в този момент – военни и цивилни, хора, които са избягали или пък са останали, и такива, които са избрали да се завърнат.

"Проектът е дефиниран в голяма степен като възможност за работа заедно. Съществената част е тези шестима артисти, част от които съм аз и Дария Пугачова, която е пърформанс артист от Украйна, другите четирима ще ги избираме в България, Хърватия и Украйна, да се срещнат два пъти – в София и в Загреб, и в едно общуване на живо, както и онлайн, да се роди тази изложба, която да има шанс наистина да е сътворчество, а не просто от всеки по условно три работи, които излагаме заедно. Т.е. в това създаване на колективна работа заедно да търсим, както аз ги наричам – точки на емпатия, в които да можем да свържем темата за Украйна с хората в България и в Хърватия. На хората в Украйна пък да можем да им донесем малко от усещането как Европа вижда и подкрепя Украйна. Това е много важно и го прави в същността си колаборативен проект“, каза в "Какво се случва" Анна Стоева.

"ЦЕННИ ДУМИ / БЕЗЦЕННИ ОБЕКТИ" е иницииран от българска страна и именно България е координатор по проекта. Част от идеята му е да подпомогне украинските художници, които ще вземат участие в него.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимка – Бюро "Творческа Европа" 
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна