Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов поглед към поетесата Анна Ахматова в спектакъла - „Анна. Допълнена реалност. Репетиция“

Майя Праматарова и Тита Димова-Вантек (от ляво на дясно)
Снимка: Пламена Бачийска

Майя Праматарова, Тита Димова-Вантек, режисьорката Катя Петрова и актрисата Линда Русева, част от екипа на проекта и спектакъла „Анна. Допълнена реалност. Репетиция“ гости в "Нощен Хоризонт" с един по специален поглед към поетесата Анна Ахматова.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с любезното съдействие на Галерия „Credo Bonum“.

Къде свършва изкуството и къде започва животът – eдин от въпросите, зададени в „Анна. Допълненареалност. Репетиция“.

Пиесата, вдъхновена от Сребърния век и от живота на Анна Ахматова, е колкото за хората от преди век, толкова и за нашето време.

От екипа споделят, че „...за нас са важни датите, свързани с живота й – на рождения й ден започнахме репетициите на „Анна. Допълнена реалност. Репетиция“, а в деня на сбогуването с нея ще завърши втория ни цикъл от спектакли, които ще представим в галерия Credo Bonum на 1, 2, 4 или 5 март от 19 часа.

„Анна. Допълнена реалност. Репетиция.“ е спектакъл на Катя Петрова (режисьор), Линда Русева (актриса), Майя Праматарова (автор), Тита Димова-Вантек (сценограф). Мила Лозанова (плакат), Невена Праматарова (звук), Кайя Христова (фотограф и медия), Катерина Бабурска (видеограф), Жасмина Тачева/ (преводач).
Тита Димова-Вантек и Майя Праматарова (от ляво на дясно)
Майя Праматарова е драматург, театрален критик и преподавател. Автор е на пиеси, играни в Белгия, България, Русия, Канада, САЩ и Финландия.

Тита Димова-Вантек завършва „Сценография“ в Нов български университет. Има многобройни участия във фестивали  у нас и по света. Номинирана е и е носител на множество награди за декор.

Катя Петрова е режисьор, ученик на Юлия Огнянова и е един от режисьорите придали друго лице на съвременния български театър. Спектаклите й се радват на адмирации от страна на публика и критика. Спектакълът й „История за чайка и банда котараци“ по Луис Сепулведа е отличен с „Икар“ от Съюза на артистите, с „Гран при“ и още 6 награди на Международния куклен фестивал „Златният делфин“ във Варна и с „Гран при“ на Международния фестивал на куклените театри в Крагуевац – Сърбия.

Линда Русева е актриса. Русева участва в редица филми и телевизионни сериали, а в последните три години работата й е свързана с аудиокнигите и радиотеатъра. Автор е на рубрика в „Арт Ефир“ на програма „Христо Ботев“ на БНР.

В предаването ще чуете и гласа на Анна Ахматова, която чете свои стихотворения. Записите се пазят в „Златния фонд” на БНР и са предоставени от Централния държавен звуков архив в Москва.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!