Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дюлгеров: Нация, която не познава добре историята си, няма бъдеще

"Записки по българските въстания" служи като българска библия, с която трябва да се гордеем

Снимка: СФФ

"Записки по едно предателство“ е новият филм на Георги Дюлгеров, който има премиера на предстоящия София филм фест. Филмът, вдъхновен от епохалните "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов, представлява 94-минутен исторически разказ за предателството и смъртта на Георги Бенковски и срещата на Захари Стоянов с дядо Вълю десет години по-късно.

"Поводът да напиша този сценарий е емоционален. В една телевизионна игра на знания учител от средния курс в гимназия на въпроса на водещия: "Какво знаете за Георги Бенковски?", каза, че не знае много и на конкретния въпрос: "Знаете ли как той е загинал?" – каза, че не знае. Учител, повтарям, от гимназия. Това много ме ядоса, признавам си, защото дълбоко в себе си вярвам, че нация, която не познава добре историята си, няма бъдеще. Това съм изповядвал във филмите, които съм правил. И тогава, още на другия ден, седнах, грабнах "Записките" на Захари Стоянов и написах сценарий, който, благодарение на това, че телевизията обяви позиция за екранизация, след деветгодишна пауза реализирах", каза в "Артефир" режисьорът.

За него "Записки по българските въстания" служи като българска библия, с която трябва да се гордеем. А срещата с предателя е толкова покъртително драматична, че си плаче за кино.

Филмът на Георги Дюлгеров цели да репродуцира смъртта на Бенковски, но и да припомни кой е той всъщност. Разказът проследява основни етапи от неговата дейност по подготовката на въстанието и след това.

"Историческите филми не би трябвало да бъдат илюстрации към читанките по история. Те въпреки това, че трябва да са автентични и да възпроизведат историческите събития максимално достоверно, в това съм убеден, би трябвало да имат и някакво послание към съвременниците. Иначе ще стоят като някаква архаика и неминуемо се стига до изкуствена, възторжена патетика. Това исках да избегна и затова много стриктно се придържах към "Записките", защото самият Захари Стоянов не си позволява да преиначава фактите и да създава погрешни патриотарски настроения. Това е величието на тази книга – че в нея има и величието, и падението", каза още Дюлгеров.

С филма си той се опитва да разгледа човека в неговото диалектично многообразие. Режисьорът се занимава с въпроса за предателството, а изводът, който предлага, е, че робът е предател, свободният човек не е.

В "Записки по едно предателство" участват Пламен Димов в образа на Георги Бенковски, Иван Николов, който играе Захари Стоянов, и Ивайло Христов в ролята на предателя дядо Вълю. Ключови персонажи във филма са и отец Кирил, изигран от Цветан Алексиев, Нею (Красимир Доков) и Стефо Далматинеца, в чиято роля влиза Джордж Арабаджийски. Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров.

Прожекцията на "Записки по едно предателство" е на 19 март от 20:30 часа в кино "Люмиер". 

Повече за филма чуйте в звуковия файл.

Снимки – СФФ

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна