Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-доброто от световното планинарско и екстремно кино идва в София

6
Натали Петрова-директор на фестивала
Снимка: Илиян Ружин

Най-доброто от световното планинарско и екстремно кино идва в София. Панорамата е на 6, 7 и 8 март 2023 г., 18:30, а Полският институт отново е домакин на събитието.

Традиционната панорама “Ехо от Банско филм фест’ 2022” ще представи част от наградените филми от миналогодишния фестивал в Банско и още няколко ленти. В отминалото 20-то издание бяха показани над 80 филма от 35 държави. Събитието предлага най-доброто от световната кинокултура на тази тематика. Кинопанорамата е селекция от програмата на фестивала Банско Филм фест.

6 март, понеделник

В рамките на традиционната кинопанорама „Ехо от Банско филм фест – най-добрите филми от фестивала в София“ в галерията на Полския институт ще ви представим фотоизложбата „В търсене на перфектния кадър“ на приключенеца и фотограф Антонио Вълчев. 

Антонио Вълчев е роден и израснал в планината. Занимава се с различни спортове от дете. Състезава се е в различни дисциплини: ски рали, колоездачни крос кънтри състезания и каяк. Любовта към фотографията се заражда у него в ранна възраст. Спортната фотография е логичен избор и Антонио започва да работи като фотограф, отразявайки някои от най-големите и дълги състезания и планински маратони в България. Занимава се и с лайфстаил и рекламна фотография за магазини и български брандове, спортни организации, списания, еко организации и други.

В тази изложба Антонио ще сподели някои от моментите, които е успял да открадне за себе си по време на работа в планината. 


18:30 – Сантяго (България, Андрей Кулев, 16`)

Филм за приятелството на едно дете и стар рибар. Вдъхновен от „Старецът и морето“ на Хемингуей. Андрей Кулев е продуцент, режисьор, сценарист, илюстратор. Илюстратор и дизайнер на редица книги и списания. От 2011 г. е арт директор на Световния фестивал на анимационния филм – Варна.


Награда УНИКА за най-добър български филм на Международния Банскофилмфест`2022

19:00 – Доо Сар – филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум (Полша, Якуб Гжела, 46`)

Два върха, двама приятели и две ски спускания. Анджей Баргиел и Йендрек Барановски бродят из Каракорум, за да създадат своя история. Филмът е ски пътешествие, разказано от приятели, изпълнени със страст и любов към високите планини и карането на ски на височина над 6000 метра.

19:46 – Пътуващото кино в Андите (Испания, Кармина Балагер, 49`)

Учител от Северозападна Аржентина води екип на мобилно кино до най-изолираното училище във високопланинските долини Хухуй. Вървят пеша 20 часа при неблагоприятни условия. Филмът е поетична аналогия между киното и пътуването – история, изплетена от Силвина Веласкес, директор на училището, чиято упоритост въвежда нова парадигма за жените от долините.

20:36 – Северните 6 (Германия, Франк Кречман, Том Дауер, 30`)

„Северните 6“ се считат за шестте най-големи предизвикателства на Алпите: северните стени на Гросе Сине, Пиц Бадиле, Матерхорн, Айгер, Пти Дрю и Гранд Жорас, известни още като „Големият шлем на алпинизма“. Изкачването на всяка от тях е цел в живота на много алпинисти. Швейцарецът Рожер Шали и южнотиролецът Симон Гитл са изкатерили всичките шест склона няколко пъти. Но те имат и нова мечта: целта им е да изкачат емблематичните стени без прекъсване и да изминат разстоянията между върховете без допълнителна помощ.

7март, вторник

18:30 – Списъкът: всичко или нищо (Австрия, Ерик Кросланд, 73`)

През 2016 г. Джеръми Хайц прави списък с най-емблематичните маршрути в Алпите и се спуска по тях по-бързо от всеки преди него. Това постижение води до пълно преосмисляне на класическите ски спускания и преминаване към изцяло ново ниво на фрийрайд. Документалният филм проследява Джеръми и неговия доверен планински партньор Сам Антаматен, докато търсят ски спускания по най-високите планински вериги.

Награда за цялостна реализация в екстремни условия на Международния Банскофилмфест`2022

19:43 – На добър час, поляци!  (Полша/САЩ, Адам Наврот, 88`)

Филмът разказва историята на петима полски студенти на ръба на зрелостта, които умело манипулират съветската система така, че да се озоват на експедиция с каяк в Америка с шестколесен военен камион, оборудване „направи си сам“ и почти никакви умения за спускане по бързеи. Историята проследява тяхното епично двугодишно пътешествие, което кулминира с рекордно първо спускане по най-дълбокия каньон в света.

Награда “Петър Атанасов” за най-добър сценарий на Международния Банскофилмфест`2022

Петър Атанасов

8 март, сряда

18:30 – #TO_BE (Полша, Гжегож Липец, 54`)

Създателите изправят зрителя пред велика личност, един от най-бележитите полски алпинисти – Кшищоф Виелицки. #TO_BE е философска история за приятелството, партньорството и природата, но и спиращо дъха виртуално пътуване до четиринадесетте осемхилядника – без патос, с уважение към хората и природата.

19:25 – Светостта на пространството (САЩ, Ренан Озтюрк, Фреди Уилкинсън, 102`)

Брад Уошбърн е най-великият въздушен планински фотограф на всички времена. Висейки от отворената врата на самолет, той прелита над некартографирани планински вериги и заснема емблематични изображения. Повече от осемдесет години след като Уошбърн за първи път снима Денали от въздуха, на двама приятели катерачи хрумва налудничавата идея вместо да се изкачат нагоре, да прекосят настрани – през най-страховитите върхове на масива Лосовият зъб.

Награда на филм за планинарски спортове, приключения и изследвания на Международния Банскофилмфест`2022

21:05 – Мечтаната планина (САЩ, Кайли Рудик, Кира Кроуел, 18`)

В кой момент е правилно да следваш мечтите си? Нека тръгнем след международния планински водач, хуманист и авантюрист на годината, избран от National Geographic за 2016 г., Пасанг Лхаму Шерпа Акита, докато тя задава тези въпроси и следва интуицията си в най-важната от всички експедиции – собствения си живот.

Натали Петрова

Интервю с Натали Петрова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени