Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 филма ще бъдат показани в рамките на "София филм фест тийн"

"Всеки от филмите носи актуална и много болезнена тема за тийнейджърите, но носи и нещо различно, нещо ново"

Снимка: София филм фест

27-ото издание на "София филм фест" ще се проведе от 16 до 31 март. Преди официалното откриване Домът на киното ще бъде дом на конкурса "София филм фест тийн" - съвместен проект на фестивала и КиноКлас. Филмите са 7 и те са селектирани от режисьорката Надежда Косева. В предаването "Хоризонт до обед" тя разказа:

"Какво да очакваме и аз не знам. Първа година ни е. Това по някакъв начин е естествено продължение на нашата съвместна работа. За първи път ще имаме платформа, на която ще можем да покажем най-доброто от европейското и световното кино за последната година, което разказва истории за млади хора, за тийнейджъри. Това, което ме радва, е, че след всеки филм, макар и онлайн, ще има дискусия с авторите на филма. Това ще даде възможност на зрителите не само да видят и съпреживеят истории на техни връсници, но и да се докоснат до авторите, които са ги създали". 

По думите й селекцията е била огромно предизвикателство:

"Опитах се при подбора да създам някакъв вид палитра, разнообразие и ветрило, защото филмите са изключително разнообразни по почти всички критерии. Опитах се да постигна разнообразие на всички нива на кино езика".

Филмите разказват общочовешки истории, но през спецификата на мястото и времето, в което се разказват, отбеляза режисьорката. По думите й темите са актуални за тийнейджърите:

"Всеки носи актуална и много болезнена тема за тийнейджърите, но носи и нещо различно, нещо ново".

Според нея възрастните могат да научат много от тийнейджърите.

"Пазя отгворността да бъда откровена във филмите, които правя, и да не се страхувам", сподели Косева и добави, че се опитва да учи на това и учениците си.

"София филм фест" предлага специална карта за учащи, която позволява да се видят над 30 филма в рамките на фестивала на цена от 30 лв., съобщи Надежда Косева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна