Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Една провинциална болница" - документален поглед към пандемията

Филмът е документ за едно време, поглед отвъд врати, затворени за много хора, казват двама от авторите му

Снимка: Радио Шумен

Филмът "Една провинциална болница" разкрива ежедневието в болницата в Кюстендил по време на пандемията от Covid-19. Лентата е отличена на фестивала в Карлови Вари миналата година. 

Прожекцията в рамките на София филм фест е на 24 март, от 18.00 часа в кино "Люмиер". Режисьори са Илиян Метев, Златина Тенева и Иван Чертов, а продуцент на българо-германската копродукция – Мартичка Божилова.

"Отивайки там, бяхме без идея кой да е главен герой. Нещата се случваха по време на снимките. Лекарите, медицинските сестри, санитарите, пациентите също. Станахме част от техните истории, бидейки там", разказа пред БНР Златина Тенева от екипа, заснел филма.

д-р Александър Величков  Снимка: БГНЕС

Директорът на болницата в Кюстендил - д-р Александър Величков, е откликнал на желанието на екипа за снима в ковид отделението на болницата.

"За мен беше доста динамично. Емоционално интензивно на моменти. Имаше и много позитивни неща. Много бързо станахме част от една микро среда, която си кипеше по някакъв начин. Много бързо ни приеха като близки. Беше едно ново наше местенце. Беше толкова приятно по някакъв начин. Изпитваме топли чувства", описа преживяването Иван Чертов, също от екипа на продукцията.

кадър от документалния филм    Снимка: СФФ

"То е малко като усещане за друго вкъщи. Доста време прекарахме там. Познати лица, топли лица, топли усмивки. Хора, с които минахме през немалко неща. Кюстендил си стана едно място, заключило за нас много спомени", допълни Тенева.

"Цялостно имаше страх в обществото. Дали можем да се виждаме с близките си", спомня си Златина, за която е било страшно, когато са виждали пациенти на тяхната възраст, особено такива, които стигат до интензивното отделение.

болницата в Кюстендил  Снимка: Кирил Фалин, БНР

"Филмът е предназначен за всички. Освен за кинолюбители, остава като един документ за едно време. Поглед отвъд врати, които са затворени за много хора", сподели Чертов в предаването "Хоризонт до обед".

Първоначалната концепция била "да спретнат нещо бързо и експериментално", но снимките се пръснали в рамките на цяла година, отбелязаха още създателите на филма.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени