Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Николай Василев за премиерата на филма, посветен на Ваклуш Толев

Предстои премиера на документалния филм посветен на духовния учител Ваклуш Толев на режисьора Николай Василев. Филмът е сниман в периода 1994-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Лентата е посветена на 100-годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България и сред най-важните в Българската история, както твърди самият Николай:

"Бях впечатлен от неговата духовност. Още като студент посещавах негови лекции и започнах да снимам, имаше толкова много лекции и хора, които вдъхновяваше с думите си. Видях истинската духовност, такава каквато той притежаваше. Първите неща ги снимах още като студент в НБУ. С много камери съм снимал."

Василев снима този филм 28 години. Сред фактите, които представя филма за Ваклуш са – че по време на комунистическия режим той е преминал през всички лагери в страната и е осъден на смърт, но оцелява.

"Проблемът не е в демокрацията, а в свободата. А свободата не е въпрос на измерение, а на поносимост!" – казва Ваклуш Толев.

Премиерата на филма е на 19 март в кино "Люмиер".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени