Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оскарите" все още имат значение, но се гледат все по-малко

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Най-основният акцент, особено откъм наградите на актьорите, беше, че се даде награда за кариера, а не за определена роля. – казва Павел Симеонов, кинолюбител и дългогодишен участник в подкаста "Тихо, филмът започва" – Взеха ги хора, които последните години не са така активни в киното, но това беше наратив на завръщане. Тоест наградите са дадени не толкова за техните роли, колкото за историята, която се крие зад тях.

"Всичко, навсякъде, изведнъж" смесва различни жанрове, хората са впечатлени, защото виждат нещо ново. Може би има елементи, които са виждали, но ето, че сега всичко е накуп. Ново и оригинално нещо. Напоследък има желание да се дават награди на по-неконвенционални филми, а не на такива, създадени, за да печелят Оскари." – казва още той.

Според Павел Симеонов рейтингът на Оскарите спада, но стойността им в киноиндустрията не чак толкова, защото това са награди за самата индустрия. "Те помагат на актьора да получи по-добри роли, но за зрителите са все по-маловажни. Съществува идея, че не се награждава чисто киното, а това, което казва филма и което се казва за филма , напред излиза политическата линия."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!